BuzzFeed: Steven Seagalt kérte washingtoni közvetítőnek Putyin

Az orosz elnök azt akarta, hogy Steven Seagal színészt tegyék meg Oroszország és Washington közötti közvetítőnek – állította tényfeltáró írásában négy volt és jelenlegi amerikai tisztségviselőre hivatkozva a BuzzFeed News.

A portál szerint az elnökké 2012-ben újraválasztott Putyin a G8 csoport 2013 júniusában, az észak-írországi Lough Erne partján megtartott csúcstalálkozóján ezt Barack Obama amerikai elnöknek is javasolta. A két vezetőnek az volt a legrosszabb hangulatú megbeszélése. Az orosz elnök hirtelen azzal a merész ötlettel áll elő, azzal, hogy legyen Steven Seagal Oroszország kaliforniai és arizonai tiszteletbeli konzulja, aki közvetítő is lehetne a Kreml és a Fehér Ház között.

Obama azonban meghökkent az elképzelésen és nem vette az azt komolyan. Ez volt a két politikus utolsó találkozása, amely után Putyin elutasított egy fegyverzetcsökkentési megállapodást, és menedéket biztosított az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség titkos adatgyűjtését leleplező Edward Snowdennek.

A BuzzFeed rámutatott, hogy Putyin Oroszországában a hatalom számára nagy jelentősége van a sztárságnak: az elnök szereti a macho megjelenést, a nyilvános szereplést és azt, ha körülhízelgik, a súlytalan parlament pedig tele van színészekkel, énekesekkel és sportolókkal.

Az elnök olyan nyugati hírességekkel mutatkozott kamerák előtti rendezvényeken, mint Jean-Claude Van Damme, Mickey Rourke, Sharon Stone, Monica Bellucci, Sophia Loren, Woody Allen és Kevin Costner. Gérard Depardieu francia sztárszínésznek még orosz útlevelet is adományoztatott.

Putyin és Segal egyaránt 1952-es születésű, mindketten a japán harcművészet feketeövesei, és nagy becsben tartják egymást. A 90-es években sikeres amerikai színész 2013-ban nyíltan ki is jelentette, hogy "a világ egyik legnagyszerűbb, ha nem a legnagyszerűbb vezetőjének" tartja az orosz elnököt, akivel többször is mutatkozott.

A hírportál bennfentes történetek sorával támasztotta alá, hogy a Moszkvában a 90-es évek eleje óta gyakran felbukkanó Seagal kiváló személyes kapcsolatokat ápol Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettessel, de jó nexusban áll a Putyin személyes ukrajnai közvetítőjének tekintett Viktor Medvedcsuk üzletemberrel, Ramzan Kadirov csecsen és Kirszan Iljumzsinov kalmük elnökkel, valamint más, orosz elnökhöz közel álló kulcsszereplőkkel is.

Steven Seagal az ukrajnai orosz beavatkozást követően is védelmébe vette Putyint, sőt, elutazott az elcsatolt Krím félszigetre, Szevasztopolba is.

A BuzzFeed News cikkét sem az amerikai külügyminisztérium, sem a Fehér Ház nem kívánta kommentálni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?