Még nem döntöttek, lesz-e uniós csúcs a hajókatasztrófa után

Egyelőre nincs döntés az állam- és kormányfők esetleges rendkívüli csúcstalálkozójáról a vasárnapi, közel ezer áldozatot szedő Földközi-tengeri hajókatasztrófa ügyében - közölte hétfőn az Európai Tanács szóvivője.

Donald Tusk, az EU-tagországok állam- és kormányfőit magában foglaló tanács elnöke korábban a Twitter közösségi oldalon közölte, hogy az illegális bevándorlással foglalkozó, rendkívüli EU-csúcsértekezlet összehívását fontolgatja, és konzultációkat folytat a tagországok és az érintett EU-szervek vezetőivel arról, hogy mit lehet tenni a jelenlegi helyzetben. A csúcstalálkozó megrendezését Matteo Renzi olasz miniszterelnök kérte, és több uniós tagállam vezetője jelezte, hogy támogatná ezt. Szóvivője szerint Tusk a konzultációk után dönt arról, hogy összehívja-e rendkívüli értekezletre az Európai Tanácsot. 

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Unió migrációs ügyekben felelős biztosa elhalasztotta hétfői látogatását a Marokkó partján fekvő Ceuta és Melilla spanyol enklávéba, hogy ő is ott lehessen a luxembourgi tanácskozáson. Az AFP hírügynökség jelentése szerint Avramopulosz "új stratégiát" dolgoz ki az európai unióba irányuló bevándorlás kérdésében, amelyet május közepén tervez bemutatni. 

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgba érkezésekor hétfőn kijelentette: "A legutóbbi tragédia után az Európai Uniónak és tagországainak nem lehet több kifogása" arra, hogy miért nem cselekszik, "azonnal" cselekvésre van szükség. "Nekünk, európaiaknak erkölcsi kötelességünk, hogy az ilyen tragédiák megelőzésére koncentráljunk, noha tudjuk, hogy nincs egyszerű megoldás." Megjegyezte: elképzelhető, hogy az Európai Tanács a héten rendkívüli csúcsértekezletet tart az ügyben. 

A legújabb földközi-tengeri katasztrófa miatt az Európai Unió belügyminiszterei is a külügyminiszterekkel együtt tanácskoznak hétfőn Luxembourgban a migrációról.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?