Kenya 700 kilométeres kerítést húz fel a terroristák ellen

Hétszáz kilométer hosszú kerítés építésébe kezdett Kenya Szomáliával közös határa mentén az al-Shabaab iszlamista milícia elleni küzdelem keretében - közölték csütörtökön a kenyai hatóságok.

Gordon Kihalangwa, a kenyai bevándorlásügyi minisztérium igazgatója egy helyi lapnak úgy nyilatkozott, a kerítést egy árokkal és a határon járőröző határőrök számára egy útsávval fogják kiegészíteni. Egy állami ifjúsági szervezet tagjai a hét elején kezdték meg az építési munkálatokat a kenyai tengerpart közelében fekvő Lamu körzetben. Arról nem számolt be az afrikai ország kormánya, hogy mennyibe kerül a kerítés és mikor készül el.

Az intézkedés egyike azoknak a lépéseknek, amelyeket Kenya azután vezetett be, miután az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló al-Shabaab április másodikán 148 embert - 142 egyetemi hallgatót, három rendőrt és három katonát - ölt meg a kelet-kenyai Garissa városában. A sebesültek száma elérte a nyolcvanat, sokak állapota ma is válságos.

A támadást követően William Ruto kenyai elnökhelyettes azt mondta, ahogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után az Egyesült Államok megváltozott, úgy fog Kenya is megváltozni a garissai merénylet után. 

A kenyai kormány nemrég arra szólította fel az ENSZ-t, hogy zárja be a kenyai-szomáliai határ közelében fekvő Dadaab menekülttábort, és küldje vissza hazájukba az ott élőket. A létesítmény az egyik legnagyobb menekülttábor a világon, és több százezer szomáliai állampolgárnak ad otthont.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?