Megfenyegette Romániát az orosz vezérkari főnök

Oroszország célpontnak tekinti azokat az országokat, amelyek befogadják az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeit, és válaszlépésre készül ellenük – jelentette ki csütörtökön az orosz hadsereg vezérkari főnöke.

A Wall Street Journal által idézett Valerij Geraszimov több magas rangú orosz politikussal együtt egy moszkvai sajtótájékoztatón beszélt az Egyesült Államok és a NATO irányából érkező fenyegetésekről, amelyek „a modern Oroszország biztonságát veszélyeztetik”.

Romániára és Lengyelországra utalva a tábornok kijelentette: Moszka válaszlépéseinek első számú célpontjai azok államok, amelyek az amerikai rakétapajzs elemeit állomásoztatják a területükön. Mint ismert, Romániában az Egyesült Államok a deveselui katonai bázisra telepít ballisztikus rakéták megsemmisítésére alkalmas elfogórakétákat.

A sajtótájékoztatón résztvevő Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hazugságnak nevezte, hogy a rakétarendszer elemeit az Iránból érkező esetleges támadások kivédésére szereli fel az Egyesült Államok a kelet-európai országokban. „Mára már mindenki számára világos, hogy ez egy blöff” – jelentette ki a miniszter.

Kapcsolódók

Kimaradt?