EP: legyen a roma holokauszt emléknapja augusztus 2.

A romák hátrányos megkülönböztetésének megszüntetése és a roma holokauszt emléknapjának elismerése mellett foglalt állást szerdán elfogadott határozatában az Európai Parlament (EP). 

Az EP nagyobb erőfeszítést kért az uniós tagállamoktól a romákat érintő hátrányos megkülönböztetés és gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépésben. A képviselők állásfoglalásukban azt is javasolják, hogy az unió a második világháborúban megölt romák emlékére augusztus 2-át a roma holokauszt emléknapjaként ismerje el. 1944-ben ezen a napon csaknem 3000 cigányt, többségükben nőket, gyerekeket és időseket gyilkoltak meg a nácik az auschwitzi haláltáborban.

Az állásfoglalásban a Parlament "mélységes aggodalmát fejezi ki a cigányellenesség növekedése miatt, amely a többi között a romaellenes retorikában és a romákkal szemben Európában elkövetett erőszakos támadásokban nyilvánul meg". "A cigányellenesség az Európai Unió normáival és értékeivel összeegyeztethetetlen, és jelentős akadályát képezi a romák sikeres társadalmi integrációjának" - áll a határozatban.

A képviselők felszólítják a tagállamokat, hogy hatékonyan hajtsák végre a származásra való tekintet nélküli egyenlő bánásmód elvére vonatkozó irányelvet, és ezáltal számolják fel a romák hátrányos megkülönböztetését, különösen a foglalkoztatás, az oktatás és a lakhatáshoz való hozzáférés terén.

Az uniós parlament határozatában elismerte a második világháború alatt történt roma népirtás, deportálás és internálás történelmi tényét, és erre szólítja fel a tagállamokat is. A nácik és más rezsimek becslések szerint mintegy félmillió romát öltek meg, egyes országokban a roma lakosság több mint 80 százalékát irtották ki.

A romák alkotják Európa legnagyobb etnikai kisebbségét: a becslések szerint 10-12 millióan élnek a kontinensen, közülük 6 millióan az Európai Unióban. A nemzetközi romanapot április 8-án ünnepeljük.

Kapcsolódók

Kimaradt?