Az örmény népirtásra emlékezett az Európai Parlament

Az örmény népirtásra való megemlékezés megfelelő alkalom arra, hogy felidézzük, milyen okok vezettek el az egységes Európa gondolatához – véli Winkler Gyula. 

A száz évvel ezelőtti örmény népirtás emlékeztet a legfontosabb indítékra, amely az európai egyesülés alapjait megteremtette, éspedig, hogy Európa területén ne legyen lehetséges a háború, ne lehessen az emberiesség elleni bűncselekményeket elkövetni – fogalmazott írásbeli hozzászólásában az RMDSZ európai parlamenti képviselője. Szerdán Brüsszelben ülésezett a plénum, amely az örmény népirtás századik évfordulója tiszteletére tartott emlékülést, az est folyamán egy állásfoglalást is elfogadnak. Az Európai Parlament egyébként az első, örmény népirtással kapcsolatos állásfoglalását 1987-ben fogadta el.

„A tavalyi évvel olyan időszak kezdődött, amely jó néhány, az európai nemzeteket érintő, többféle jelentőséggel is bíró centenáriumot foglal magába, gondoljunk itt Szarajevóra, az első világháború végére, de a nagy világégés alatt történt tragédiákra is. Ha hagyjuk a nacionalistákat, populistákat és idegengyűlölőket, hogy saját eszméik népszerűsítésére használják fel ezeket a megemlékezéseket, nem teszünk egyebet, mint hozzájárulunk az Európára ma oly jellemző bizalomhiány további elmélyítéséhez. Kötelességünk, hogy megkeressük azokat az üzeneteket, amelyek az európai népekeket közelebb hozzák egymáshoz, amelyek a közös értékeket emelik ki. Így tudunk hozzájárulni a társadalmainkban mélyre gyökerező morális válság és bizalomhiány leküzdéséhez, megtalálva az erőt, hogy folytassuk a közös európai otthon megteremtését” – emelte ki Winkler Gyula.

Sógor Csaba képviselő ehhez kapcsolódóan hangsúlyozta: senki nem a török népet szeretné megsérteni a népirtás elismerésével. „Tudatában vagyunk annak, hogy a modern török állam megteremtésének jelentősége óriási, ám nem tehetünk úgy, mintha bizonyos dolgok nem történtek volna meg” – mondta az erdélyi képviselő a parlamenti vitában.

Kimaradt?