Bűnösnek találták Dzsohar Carnajevet, a bostoni robbantót

Bűnösnek találta az esküdtszék szerdán a 2013-as bostoni robbantásos merénylet elkövetésével vádolt Dzsohar Carnajevet.

A 21 éves vádlott több rábizonyított vádpont alapján is halálra ítélhető. Arról, hogy az ítélet halál vagy életfogytiglan lesz-e, a bostoni bírósági tárgyalás további szakaszában döntenek majd.

A 2013. április 15-én házi készítésű robbanószerkezetekkel elkövetett bostoni merénylet következtében hárman - köztük egy 8 éves kisfiú - életüket vesztették és 264-en megsebesültek. 2001. szeptember 11. óta ez volt a legsúlyosabb terrortámadás, amelyet az Egyesült Államok területén elkövettek. Dzsohar Carnajev a bátyjával, Tamerlannal együtt később egy rendőrt is megölt.

A Massachusetts állam székvárosában megtartott tárgyaláson a védelem elismerte, hogy Dzsohar Carnajev segített a robbantás végrehajtásában a bostoni maratonon, de azzal érvelt, hogy a vádlott néhai bátyja volt az, aki a radikális iszlám követőjévé vált, aki "szent háborút" akart viselni Amerika ellen és aki kitervelte a terrortámadást. 

Az ügyész szerint viszont Carnajev maga is számító gyilkos, aki muszlimok halálát igyekezett megtorolni azzal, hogy minél több áldozatot követelő merényletet hajtson végre az ország egyik legnépszerűbb sporteseményén. Rámutatott, hogy a kuktába rejtett robbanószerkezetet olyan helyen rakta le, ahol a nézők között gyerekek is voltak.

A vádak között négyrendbeli emberölés és tömeges halált okozó fegyver használata is szerepelt. A csecsen származású amerikai állampolgár tavaly júliusban ártatlannak vallotta magát a bíróságon. 

Tamerlan Carnajev még 2013. április 19-re virradóra meghalt, a rendőrökkel vívott tűzpárbajban szerzett lőtt sebek és belső sérülések következtében. Az utóbbi sérüléseket az okozta, hogy öccse véletlenül áthajtott rajta egy elrabolt terepjáróval. A súlyosan sebesült Dzsohar Carnajevet ugyanazon a napon fogták el.

Kimaradt?