Jeruzsálemben megkezdődtek a nagypénteki ünnepségek

Megkezdődtek a nagypéntekhez kapcsolódó vallási ünnepségek Jeruzsálemben.

A jeruzsálemi húsvéti megemlékezések a Szent Sír-székesegyházban kezdődtek, ahol Fuád Tval latin pátriárka jelenlétében a hívek Jézus Krisztus nagypénteki szenvedéseire és halálára emlékeztek a római katolikus liturgia szerint. A Szent Sír-székesegyház hatalmas templomegyüttese azon a helyen épült, ahol a hagyomány szerint a keresztre feszítés történt. 

A keresztények déltől kezdve végigjárják a Via Dolorosát, a szenvedés útját, vagyis a Jézus Krisztus keresztre feszítésével végződő tizennégy stációt, amelyből az utolsó négyet maga a székesegyház rejti. Idén a keresztény húsvét és a zsidó pészah ünnepe egybeesik, s az izraeli idegenforgalmi minisztérium adatai alapján mintegy 130 ezer látogatót várnak az ünnepségekre. 

Izraelben péntek este ülik meg az egyhetes pészah kezdetét jelző széderestét. Az evangéliumok tanúsága szerint Jézust a nagycsütörtöki utolsó vacsorát - egy akkori széderestét - követően árulták el, fogták el, állították bírái elé, majd nagypénteken feszítették keresztre, s húsvét vasárnapján támadt fel.

Kimaradt?