Kivégeztek három ujgurt a kunmingi késes támadással összefüggésben


-A A+Kivégeztek három ujgur férfit kedden Kínában, akiket felelősnek tartanak és bűnösnek találtak a kunmingi pályaudvarnál tavaly elkövetett terrorcselekmény ügyében. A késes támadásban 31-en vesztették életüket, és több mint 140-en sebesültek meg.

A Jünnan tartomány székhelyén tavaly márciusban elkövetett csoportos akcióban fekete ruhába öltözött támadók hosszú pengéjű késekkel válogatás nélkül estek neki várakozó civileknek. A helyszínen négy támadót lelőttek, egy nőt megsebesítettek és elfogtak.

A nő és az ügyben őrizetbe vett további három férfi tavaly szeptemberi közös bírósági tárgyalásán három halálos ítéletet mondtak ki, a nő, aki várandós volt, életfogytig tartó szabadságvesztést kapott. A nevükből ítélve hszincsiangi ujgur nemzetiségű férfiakat gyilkosság elkövetésében és terrorszervezet vezetésében találták bűnösnek. Az elsőfokú ítéletet mind a jünnani felső bíróság, mind a kínai legfelsőbb bíróság helybenhagyta.

Legutóbb március első hetében érkeztek hírek olyan késeléses támadásról, amelyek elkövetőiről a média azt feltételezte, hogy szintén ujgurok voltak. Kilenc embert sebesítettek meg a déli Kanton város főpályudvarán. Ugyanott tavaly májusban hat embert késeltek meg, a gyanúsítottat Hszincsiangban fogták el.

Tavaly áprilisban egy pályaudvari támadásban Hszincsiang székhelyén, Urumcsiban legalább hárman életüket vesztették, csaknem nyolcvanan megsebesültek. Májusban ugyanott egy piaci robbantásos merényletben legalább 43-an meghaltak és több mint kilencvenen sebesültek meg.

Ezt követően kiterjedt terrorellenes kampány indult elsősorban a térségben, de országosan is. Ennek keretében gyanúsítottak százait fogták el, s ugyancsak százak ügyében hoztak gyorsított eljárásban ítéletet, többnyire terrortámadások, szélsőséges vallási tevékenység, fegyver- és robbanószergyártás, terrorista propaganda terjesztése és illegális határátlépés miatt.

A legfelsőbb bíróság márciusi jelentése szerint tavaly 712 embert ítéltek el szeparatista tevékenységért vagy erőszakos terrorcselekményekben való részvételért. A statisztika szerint ez több mint 13 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X