Grúzia EU- és NATO-csatlakozási szándékáról egyeztettek

A grúz parlament Külügyi Bizottságának elnökét, Tedo Japaridzet, a bizottság tagjait, valamint a Grúz-Román Parlamenti Baráti Társaság elnökét, Paata Baratshvilit fogadta szerdán Bukarestben Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke. A találkozón Grúzia EU- és NATO-csatlakozási szándékáról, valamint a régió és Oroszország jelenlegi kapcsolatáról egyeztetett.

„Grúzia számára sokat jelent Románia partnersége, sikeres EU- és NATO-integrációja jó példa lehet számunkra, tanulni szeretnénk Románia pozitív és negatív tapasztalataiból, különösen a demokrácia és a jogállam megerősítése terén. Hosszú utat tettünk meg a Szovjetunióból való leválás óta, próbáljuk utolérni a globalizált világot, de gyakran ma is ugyanazokkal a problémákkal nézünk szembe, mint 25 évvel ezelőtt” – fogalmazott Tedo Japaridze.

Felszólalásában Borbély László hangsúlyozta: véleménye szerint, a Keleti Partnerség országai közül, Grúzia az egyik legfelkészültebb a csatlakozást illetően. „A térségben talán Grúzia ismerte fel a leghamarabb azt, hogy mennyire fontos a demokratizálódás és az európai értékek felé való közeledés. Románia teljes mértékben támogatja csatlakozási törekvéseiket, éppen ezért a májusban sorra kerülő rigai Summit-on kérni fogja, hogy Ukrajna, Moldova és Grúzia Európai Uniós közeledését sürgessék, hogy az érdembeli tárgyalások mihamarabb elkezdődhessenek” – nyilatkozta Borbély.

„A találkozón Oroszország szerepe is szóba került, hiszen mint tudjuk, jelenleg igencsak törékeny a kapcsolat a nagyhatalom és szomszédos országai között. Ide sorolható Grúzia is. Ami Romániát illeti, mi továbbra is a Keleti Partnerség országainak szuverenitása és területi integritása mellett állunk ki” – szögezte le Borbély.

Kimaradt?