Kiengedték a bolíviai börtönből Tóásó Elődöt

Kiengedték bolíviai börtönéből Tóásó Elődöt és egyik társát, a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadic-ot, jelentette az MTI szerint az EFE hírügynökség az ügyet jól ismerő forrásokra hivatkozva. 

A mrosvásárhelyi születésű Tóásó és Tadic már szerda este elhagyta a La Paz-i börtönt, de ez csak szombaton derült ki, írta a spanyol hírügynökség a per más vádlottainak egyik ügyvédjére hivatkozva, aki nem akarta megnevezni magát.

Tóásó Elődöt fegyveres felkelésben való bűnrészességért ítélte öt év tíz hónap szabadságvesztésre vádalku keretében egy bolíviai bíróság február végén, bolíviai-horvát kettős állampolgárságú társával, Mario Tadic-csal együtt. Mivel mind Tóásó, mind Tadic majdnem hat éve őrizetben volt, büntetésüket már letöltötték, így várható volt, hogy hamarosan szabadulnak.

A férfi nővére, Tóásó Edit akkor azt mondta, még le kell győzni néhány bürokratikus akadályt, például az ítéletről szóló értesítést a bíróságnak át kell küldenie a börtönbírónak, neki kell elvégeznie a papírmunkát, ezen kívül az illetékes magyar külképviseletnek is mielőbb lépnie kell. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, a magyar diplomácia segíti Tóásó hazatérését.

Az ügy 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásót és Tadicot, akik az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt azóta is vizsgálati fogságban tartottak.

Kapcsolódók

Kimaradt?