Schengen: Merkel segítséget ígért Johannisnak

„Tárgyalni fogunk európai partnereinkkel a schengeni térség bővítéséről , el fogjuk mondani nekik, hogy Románia és Bulgária számára prioritás a csatlakozás” – jelentette ki a Klaus Johanisszal folytatott megbeszélése után Berlinben Angela Merkel. A román államfő szerint Romániában nincs magyarkérdés.

A román államfő kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Németországban. Klaus Johannist a délelőtt folyamán fogadta Joachim Gauck köztársasági elnök, majd a koradélutáni órákban a német kancellárral tárgyalt egy órát. A találkozóról a román államfő és Angela Merkel közös sajtótájékoztatón számolt be.

A német kancellár elmondta: vendégével megállapodtak abban, hogy azonos álláspontot fognak képviselni az EU-csúcsokon az ukrajnai válsággal kapcsolatban. Tájékoztatása szerint a francia államfővel együtt a minszki tűzszüneti megállapodásban foglaltak betartásán fáradoznak. Merkel stratégiai fontosságúnak nevezte Románia szerepét a térség biztonságának megőrzésében. 

Románia schengeni csatlakozásáról elmondta: az ország igazságügyi reformjáról készült legutóbbi brüsszeli jelentés fontos előrelépésekről számol be ezen a téren. "Megegyeztünk Klaus Johannisszal abban, hogy a román csatlakozás kérdése ismét terítékre fog kerülni az Európai Unióban. Németország nevében el fogom mondani európai partnereinknek, hogy Románia és Bulgária számára prioritás a csatlakozás" – jelentette ki.

A romániai munkavállalókkal kapcsolatban megjegyezte: nem általánosítható, hogy befogadásuk gondot okoz Németországnak. „Magasan képzett munkaerő is érkezik hozzánk, figyelembe kell vennünk ezt is” – jegyezte meg.

Johannis: nincs magyarkérdés

Klaus Johannis biztatónak nevezte Románia schengeni csatlakozásának kilátásait. Megerősítette, hogy támogatásra kapott ígéretet ezen a téren a német kancellártól. Kitért a romániai munkavállalók kérdésére is. „Gyakorta megélhetési bevándorlóknak bélyegezik meg a romániaiakat, pedig nem ez a jellemző. A magasan képzett romániai munkaerő integrálódni tudott Németországban, és nyereséget jelent a befogadó államnak” – jelentette ki.

Elismerte ugyanakkor, hogy az agyelszívás jelensége igen kedvezőtlenül érinti Romániát. Szerinte ezt a folyamatot csak akkor lehet megállítani, ha a román állam kedvező feltételeket teremt a fiataloknak az otthonmaradásra. „Nem lesz könnyű dolgunk, de már vannak biztató jelek” – jelentette ki.

Egy újságíró a magyar kormány nemzetpolitikájáról és a romániai magyar kisebbség helyzetéről tett fel kérdést Johanisnak.„Az világos, hogy Magyarországot foglalkoztatja a határain túl élő magyarok sorsa. Ezt mi nem érezzük fenyegetésnek, viszont nagyon odafigyelünk akkor, ha egy szomszédos állam ekkora érdeklődést mutat egy romániai kisebbség iránt. A romániai magyar közösségnek vannak politikai képviselői. Ők a mi tárgyalópartnereink. Ezekkel a politikusokkal én gyakran találkozom, átbeszélünk dolgokat. Mindenkit biztosítok arról, hogy Romániában nincs magyarkérdés” – fogalmazott a román államfő.

Érdekesség, hogy ez volt az egyetlen kérdés, amelyre Klaus Johannis németül válaszolt a sajtótájékoztatón, a többire románul reagált.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

Kimaradt?