Lelőtték a koppenhágai lövöldözés tettesét

Miután szombat délután egy Mohamed-karikatúrákról szóló rendezvényre próbált bejutni egy fegyveres Koppenhágában, az éjjel egy zsinagógánál is lövöldözni kezdett. Hajnalban egy igazoltatáskor nyitott tüzet a rendőrökre, de végül lelőtték a tűzpárbajban.

Szombaton délután egy fegyveres tüzet nyitott egy kávéház ablakain keresztül a bent ülőkre, ahol egy olyan svéd karikaturista is jelen volt egy szólásszabadságról szóló vitán, aki korábban Mohamed-karikatúrákat is rajzolt. A fegyveres megpróbált bejutni a rendezvényre, de a rendőrök megállították, a lövöldözésben egy negyven éves férfi és három rendőr meghalt. A fegyveres egy lopott autóval menekült a helyszínről, a dán kormány terrortámadásnak minősítette az esetet.  

Egy zsinagógánál is agyonlőtt egy embert

Vasárnap hajnalban egy zsinagógánál történt újabb lövöldözés Koppenhágában, ahol az elkövető gyalog érkezett a helyszínre, fejbelőtt egy egy civilt, aki néhány órán belül meghalt,  illetve megsebesített két rendőrt. A TV2 dán tévé jelentette, hogy a zsinagógánál éjfél után egy-két órával történt támadás halálos áldozata az imaház egy fiatal zsidó biztonsági őre volt. A tévével Dan Rosenberg Asmussen, a helyi zsidó közösség elnöke közölte ezt.

"A zsidó közösség tagja volt, és ellenőrizte azokat, akik egy bár micvá avatóünnepségre érkeztek a zsinagógába" - mondta Asmussen. A támadó feltehetőleg be akart jutni az épületbe, ahol már mintegy 80 ember tartózkodott. A januári párizsi terrorista merényletek hatására a dániai zsidó közösség megerősítette biztonsági intézkedéseit - tette hozzá a közösségi elnök. A biztonsági őr néhány órával a támadás után belehalt sérülésébe.

A hajnali órákban még keresték mindkét lövöldözőt, ekkor ugyanis még nem lehetett biztosan tudni, hogy ugyanarról a személyről van szó. Városszerte rendőri barikádokat állítottak fel. Sajtójelentések szerint egy embert őrizetbe vettek, de nem tudni, kapcsolatba hozható-e a támadásokkal. 

Igazoltatni akarták, de tüzet nyitott

A tettesről még este közzétettek egy fényképet, ezen egy körülbelül 185 centiméter magas, sportos, 25 és 30 év közötti férfi látható, aki sötét dzsekit és bordó sapkát vagy csuklyát visel. Vasárnap hajnalban az amerikai kormányzat és a NATO főtitkára is elítélte a koppenhágai támadásokat.

A rendőrség az éjjel megfigyelés alá vett egy épületet a Norrebro kerületi pályaudvar közelében. A helyszínen megjelent egy férfi, akit a rendőrök igazoltatni akartak. Ekkor a férfi azonnal lőtt, a rendőrök pedig viszonozták a tüzet. A tűzpárbajban rendőrnek nem esett bántódása a férfi ellenben meghalt - közölte a rendőrség a Twitteren.

Később sajtótájékoztatón azt közölték, hogy valószínűleg mind a szombat délutáni, mind az éjfél utáni koppenhágai fegyveres támadást az a férfi követte el, akit a rendőrök vasárnap kora reggel agyonlőttek a Norrebro kerületi pályaudvar mellett. "Úgy gondoljuk, hogy a két támadást ugyanaz a tettes követte el; az illetőt a rendőrség lelőtte a norrebrói pályaudvarnál" - mondta Torben Molgaard Jensen rendőr-főfelügyelő. 

A nyomozás első eredményei alapján a férfin kívül más fegyveres nem vett részt egyik támadásban sem.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?