Meghalt a Pearl Harbornál elsüllyedt híres hadihajó 100 éves túlélője

Százévesen elhunyt a japánok által Pearl Harbor kikötőjében 1941-ben elsüllyesztett USS Arizona legidősebb túlélője és egyben utolsó tisztje, Joseph Langdell.

Az egykori katonatiszt egy észak-karolinai idősek otthonában halt meg február 4-én - jelentette kedden az AP amerikai hírügynökség, amely szerint a halálhírt a veterán fia, Ted Langdell tette közzé a közösségi médiában.

Joseph Langdell zászlósként szolgált a USS Arizona hadihajón, amikor 1941 december 7-én hullani kezdtek a japán repülők bombái Pearl Harbor kikötőjére. A 27 éves tiszt nem volt a hadihajó fedélzetén a támadás kezdetekor, így a partról nézte végig, ahogyan az Arizona alig 9 perc alatt elsüllyedt, 1177 tengerészt, a legénység négyötödét rántva magával a hullámsírba.

"Teljesen tehetetlennek éreztem magam, miközben a támadást néztem. Ha a fedélzeten lettem volna, meghalok a kettes ágyútoronynál" - nyilatkozta korábban, a japán támadás 56. évfordulóján.

Langdell a következő órákban és napokban a túlélők mentésén, egy esetleges újabb támadásra való felkészülésen és a részben elsüllyedt hajóban található holttestek partra hozásán dolgozott. A haditengerészet tartalékos állományának tagjaként korvettkapitányi rangot kapott, civilként bútorárusítással foglalkozott.

A férfi hamvait Hawaii-on, az Arizona roncsaiban helyezik örök nyugalomra.

Kimaradt?