Obama Chicagóban leadta a szavazatát

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön, 12 nappal az egyesült államokbeli választások előtt Chicagóban leadta a szavazatát. Ezzel Obama lett az Egyesült Államok első hivatalban lévő elnöke, aki élt a korai voksolás lehetőségével.Barack-Obama-votes-in-Ill-006

A first lady, Michelle Obama szintén az illinois-i metropoliszban, de már múlt hétfőn leszavazott. A szavazókörzetben Barack Obamát megkérték, hogy igazolja magát.

A Fehér Ház jelenlegi lakója, aki kiélezett küzdelmet folytat az elnökségért republikánus kihívójával, Mitt Romneyval, azt reméli, hogy személyes példáját számos híve követni fogja. Az Obama-kampánystáb egy csütörtökön útjára indított televíziós hirdetésben emlékeztetett rá, hogy a 2000-ben megrendezett választást mindössze 537 floridai szavazattal George W. Bush republikánus texasi kormányzó nyerte meg Al Gore demokrata alelnökkel szemben.

A reklámfilm narráció azokat szólította meg, akik úgy gondolják, hogy a szavaztuk "nem fontos" és emlékeztetett rám hogy annak idején talán épp 537 ember gondolhatta ugyanígy. A várakozások szerint november 6-ig több tízmillióan élhetnek a lehetőséggel, de számuk elérheti a jogosultak akár 40 százalékát is.

Az eddig leadott szavazatokkal kapcsolatban mindkét kampánystáb bizakodó. A republikánusok szerint Obamának idén nem sikerült meghatározó túlsúlyra szert tenni, mint 2008-ban, a demokraták szerint pedig az elnök biztosan vezet, főleg az egyik kulcsfontosságú "ingaállamban", Ohióban.

A tipikus korai szavazó nagyon sokáig idősebb, ideológiailag motivált és politikailag tájékozott fehér, azaz inkább republikánus volt. Ezen Obamának sikerült változtatnia, amikor 2008-ban nagy számban, főleg a délkeleti államokban arra mozgósította a feketéket, hogy éljenek a lehetőséggel. Floridában például sokan a választás napja előtti vasárnap adták le a szavazatukat, a helyi egyház  szervezésében.obama2

A 2008-as demokrata siker hatására 2010-ben több, republikánusok kormányozta államban lépések történtek a korai szavazás  lehetőségének korlátozására. Ezek között szerepel a fényképes igazolvány követelményének bevezetése, a korai választási periódus lerövidítése és a regisztrációs feltételek módosítása.

Kimaradt?