Jót, rosszat és kérdőjeleket is tartalmaz a MCV-jelentés

Megszerezte a Mediafax az Európai Bizottság Romániára és Bulgáriára vonatkozó országjelentését (MCV), amelyet szerda délben mutatnak be Brüsszelben. A dokumentum részben elmarasztalja Bukarestet.

A Mediafax beszámolója szerint az MCV-jelentés Románia esetében értékeli az igazságszolgáltatás terén elért eredményeket, de kritizálja a parlamentet. Ugyanakkor "tesztnek" nevezi a szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) új vezetőjének kinevezését.

Az igazságszolgáltatás helyzetéről szóló jelentés először is számba veszi a tavaly januári dokumentum óta elért eredményeket, és arra ösztönzi a román hatóságokat, hogy folytassák a reformokat. Azt is megjegyzi, hogy nőtt a lakosság bizalma az igazságszolgáltatási intézményekben. 

Az MCV-jelentés pozitívan értékeli az Alkotmánybíróság munkáját, de megjegyzi, sajnálatos, hogy a parlament több esetben is figyelmen kívül hagyta a taláros testület döntéseit.  Ugyancsak a honatyák rovására írják az EB jelentésírói azt, hogy - bár csökkent az esetek száma - a törvényhozók még mindig megpróbálkoznak befolyásukkal élve a maguk, illetve közelállóik számára kedvező bírósági döntéseket kieszközölni. 

Fekete pontot kap a Nép Ügyvédje is amiatt, hogy nem fellebbezett meg több kormányhatározatot az Alkotmánybíróságon és kiemelik, hogy nőtt a korrupcióval gyanusított ügyészek és bírák száma. 

A román és bolgár MCV-jelentést várhatóan romániai idő szerint 13 órakor hozzák nyilvánosságra. 

Kapcsolódók

Kimaradt?