banner_JDQaHo29_MASZOL2.jpg
banner_MAAswJYr_MASZOL1.jpg

Szerdára összeállhat a szélsőbalos új görög kormány

A Radikális Baloldal Koalíciójának (Sziriza) nem sikerült megszereznie az abszolút parlamenti többséget a görögországi választásokon, így a kormányalakításhoz koalíciót kell kötnie más párttal vagy pártokkal.

A szavazatok több mint 99 százalékának összeszámlálása alapján a Sziriza a voksok 36,3 százalékát szerezte meg, aminek köszönhetően 149 parlamenti képviselői helyhez jut a 300-ból.

Antonisz Szamarasz görög kormányfő pártja, az Új Demokrácia 8,5 százalékponttal Alekszisz Ciprasz pártja mögött lemaradva a szavazatok 27,8 százalékát szerezte meg.

Ciprasz valószínűleg már hétfőn leteszi a miniszterelnöki esküt, és legkésőbb szerdára összeáll a kormány – közölték a párt tisztségviselői.

A pártvezető hétfőn találkozik Panosz Kammenosszal, a jobboldali Független Görögök pártja (ANEL) vezetőjével, hogy tárgyaljon egy lehetséges koalícióról – tették hozzá. Az ANEL a voksok körülbelül 4,7 százalékát szerezte meg. Ciprasz találkozni akar az Európa-barát, balközép To Potami (A Folyó) párt vezetőjével, valamint a kommunista párt (KKE) tisztségviselőivel is. A To Potami a voksok 5,9 százalékát szerezte meg, és a KKE is hasonló eredményt ért el.

Kapcsolódók

Kimaradt?