A kisebbségekkel is foglalkozzanak - kéri Sógor az Európai Ombudsmant

A nemzeti kisebbségeket megillető, európai dokumentumokban rögzített jogok szélesebb körű ismertetésével is foglalkoznia kellene az Európai Ombudsmannak – hívta fel a figyelmet Sógor Csaba az EP-ben. Az intézmény 2013-as évre vonatkozó tevékenységétcsütörtökön tekintette át az Európai Parlament.

Az erdélyi képviselő a gyűlés keretében arra kérte az európai ombudsmant, Emily O’Reillyt, hogy az általa vezetett hivatal vizsgálja meg: a kisebbségek jogait illető információkhoz milyen mértékben biztosítanak hozzáférhetőséget az európai intézmények. Sógor Csaba szerint az Európai Ombudsman alapvetően fontos szerepet tölt be a polgárok aggályainak kezelésében, ezért fontos, hogy a nemzeti kisebbségek jogaival is kiemelten foglalkozzon. Az RMDSZ-es képviselő emlékeztetett arra, hogy az ombudsman saját kezdeményezést indított a fogyatékkal élő személyek jogainak ismertetésére, véleménye szerint ezt a tevékenységet a nemzeti kisebbségekre is ki kellene terjeszteni.  – A kisebbségi közösségek körében is ismertetni kell az ombudsman munkáját és közelebb kell hozni számukra az európai dokumentumokban rögzített vonatkozó rendelkezéseket – fogalmazott Sógor Csaba.

Az Európai Ombudsman éves jelentéséből kiderül, hogy az intézmény 2013-ban 23 245 kapcsolatfelvételt rögzített a polgárok részéről, akik az ombudsman portálján keresztül kérték a hivatal segítségét. Vizsgálataik során fő témák a következők voltak: átláthatóság az uniós intézményekben, etikai kérdések, a polgárok részvétele az uniós döntéshozatalban, uniós finanszírozású projektek és programok, alapvető jogok, valamint a szolgáltatási kultúra. A jelentés szerint az állampolgárok részéről legnagyobb számban Spanyolországból, Németországból, Lengyelországból és Belgiumból érkeztek panaszok.

Az Európai Parlament januári strasbourgi ülésén egyébként több alkalommal is foglalkoztak kisebbségi és emberi jogokat érintő kérdésekkel a képviselők. Sógor Csaba a Páneurópai Munkacsoport gyűlésén Kisebbségek és társadalmi kohézió Európában címmel tartott előadást, ahol a jelenlévő képviselők egyetértettek abban: paradigmaváltásra van szükség az európai kisebbségvédelem terén. A fejlesztés európai éve kapcsán (2015 a fejlesztési együttműködés és segélyezés európai éve) tett parlamenti felszólalása során Sógor Csaba arra mutatott rá: az Európai Uniónak és a tagállamoknak, mint a világ legnagyobb segélyezőinek a jelenleginél is nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk az emberi jogok érvényesülésére.

Kimaradt?