Így írták le a szemtanúk a párizsi terrortámadást

A korábbi értesülésekkel szemben nem két, hanem három ember követte el az utóbbi négy évtized legsúlyosabb franciaországi terrorcselekményét szerdán Párizsban.

Mint beszámoltunk róla, ismeretlen - vélhetően iszlamista – fegyveresek tíz újságírót és két rendőrt agyonlőttek az egyebek mellett az iszlamista fundamentalistákon is gyakran élcelődő Charlie Hebdo című szatirikus hetilap párizsi székháza elleni támadásban.

„Allah a legnagyobb”

Szemtanúk arról számoltak be, hogy 11 óra 30 perckor fekete csuklyás, Kalasnyikov gépkarabélyokkal felfegyverkezett férfiak lépett be a Charlie Hebdo székházába, ezután mintegy harminc lövés hallatszott tíz perc alatt. A fegyveresek azt kiáltozták, hogy "megbosszultuk a prófétát". A támadásról valaki egy szomszédos ház tetejéről videofelvételt készített, amelyen egy férfi azt kiáltozza, hogy "Allah Akbar!" (Allah a legnagyobb.)

A terroristák agyonlőttek két rendőrt, az egyiket az épületben, a másikat a ház előtt, valamint autójukkal elütöttek egy gyalogost. A halálos áldozatok között van a lap négy híres karikaturistája, a főszerkesztő Stéphane Charbonnier (közismertebb nevén Charb), valamint a Cabu, Wolinski és Tignous név alatt publikáló szerzők is. A támadásban hét ember megsebesült, közülük négyen válságos állapotban vannak.

Három támadó volt

A korábbi értesülésekkel szemben nem két, hanem három ember vett részt a terrortámadásban - közölte Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter. Az akció tizenkét halálos áldozatot követelt, a terroristák elmenekültek, kilétük egyelőre ismeretlen - tette hozzá. A tájékoztatás szerint a hatóságok nagy erőkkel keresik az elkövetőket.

A biztonsági erők mindent megtesznek azért, hogy "a lehető leghamarabb semlegesítsék azt a három bűnözőt, aki részt vett ebben a barbár cselekedetben" - mondta a tárcavezető az Elysée-palotában rendezett rendkívüli ülésen. Cazeneuve emellett ígéretet tett rá, hogy a legmagasabb szintű védelemben fogják részesíteni Franciaország lakosait.

Meglepő „szakszerűség”

A hetilap elleni terrortámadás elkövetői meglepő "szakszerűséggel" hajtották végre gyilkos akciójukat, a szemtanúk által mobiltelefonon készített felvételekből kiderül, hogy alapos katonai kiképzésben részesültek - idézett párizsi rendőrségi szakértőket az AFP.

A francia hírügynökségnek nyilatkozók szerint az elkövetőket a profi gyilkosokra jellemző nyugodt, határozott és hatékony cselekvés jellemezte. Az említett felvételek arról tanúskodnak, hogy a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen elkövetett terrortámadás gondosan előkészített és megtervezett volt.

Meglepő "szakszerűséggel" hajtották végre akciójukat - vélik a szakértők, utalva például arra, ahogyan Kalasnyikov gépkarabélyaikat szorosan a testükhöz szorították, majd célzott, nem pedig sorozatlövéseket adtak le. Szembeszökő az is, milyen hidegvérrel öltek, minden jel arra utal, hogy alapos, katonai típusú kiképzést kaptak Szíriában, Irakban, vagy bárhol máshol, akár francia földön is - tették hozzá.

Nyugodtak voltak

A tettesek rendkívül nyugodtak voltak már az érkezéskor is. Pedig először eltévesztették a címet, az utcában a 6. szám alatt álltak meg, amely a hetilap egyik kiegészítő részlegének ad otthont, maga a szerkesztőség a 10. szám alatt található, s a terroristák - felismerve a hibát - higgadtan sétáltak oda.

Egy másik - ugyancsak mobiltelefonos filmfelvétel - azt mutatja, milyen jól felszereltek voltak az elkövetők: fekete egyenruhát, álarcot, sportcipőt, tárakat tartó mellényeket viseltek, ez utóbbi alatt talán golyóálló mellényt hordtak.

Kegyetlenségüket bizonyítja az a felvétel, amely szerint indulásuk pillanatában észrevettek egy biciklin érkező rendőrt, kiszálltak az autójukból, és lelőtték őt. Ezután az egyik terrorista a még mozgó áldozat fejébe eresztett egy lövedéket, majd különösebb sietség nélkül visszaültek az autóba.

Bosszú volt a támadás. A támadás kapcsán úgy tűnik, hogy a gyilkosok többek között az Iszlám Állam nevű radikális iszlamista csoport által adott utasításokat követik, és az újság által 2006-ban megjelentetett Mohamed-karikatúrák miatti bosszújukat teljesítik be - írta elemzésében az AFP francia hírügynökség. A hetilapot közel kilenc éve fenyegetik a radikális iszlamisták, az elmúlt hónapokban pedig dzsihadisták és közel-keleti iszlamista vezetők szólították fel az önkénteseket, hogy támadjanak Franciaországra, amiért a francia hadsereg több helyszínen is részt vesz hadműveletekben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?