Libanoni tüntetők támadták a miniszterelnöki hivatalt

A libanoni rendőrség vasárnap könnygázzal akadályozta meg, hogy a Nadzsíb Mikáti libanoni kormányfő lemondását követelő tüntetők Bejrútban behatoljanak a miniszterelnöki hivatalba.bejruti

A libanoni belbiztonsági erők hírszerzési főnökét, Viszam al-Haszánt pénteken gyilkolták meg egy bejrúti pokolgépes merényletben. Egy rendőr elmondta, hogy a temetés után a tüntető fiatalok a kormány székházához mentek, de a rendvédelmi erők a levegőbe lőve és könnygáz-gránátokat felhasználva megakadályozták, hogy behatoljanak az épületbe. Más források szerint a katonák géppisztolysorozatot lőttek a levegőbe, hogy megfékezzék a tüntetőket, akik kövekkel és botokkal támadtak a rendőrökre. A francia hírügynökség helyszíni tudósítója szerint mindkét oldalon vannak sérültek.

Az ellenzék a kormányt vádolja

A Haszan tábornok temetésére összegyűlt tüntetők előtt Fuád Szinjóra volt kormányfő és Szaad Haríri, az ellenzék parlamenti frakciójának vezetője mondott gyújtó hangú beszédet a Mártírok terén. A képviselő beszédében kijelentette, hogy a kormány a felelős a Viszam és társa életét kioltó bűncselekményért, ezért távozniuk kell. A tábornok a szíriai Aszad-rendszerrel szemben felsorakozó libanoni ellenzékhez állt közel, és ő vezette azt a bizottságot, amely a 2005-ben megölt libanoni kormányfő, Rafik Hariri meggyilkolásának ügyében nyomozott.

A tüntetők azzal gyanúsítják a kormányt, hogy túlságosan szoros kapcsolatokat tart fenn Szíriával és Damaszkusz szövetségesével, a Hezbollah síita szervezettel.

Szíria tehet a merényletről?

A kormányépület ostroma után Szaad Haríri felszólította támogatóit, hogy vonuljanak vissza. Az ellenzéki vezető támogatóihoz szólt a Future televízióban: elmondta, hogy békét akarnak. „A kormánynak buknia kell, de azt akarjuk, hogy ez békés úton történjen meg. Mindenkit felszólítok, aki az utcán van, hogy vonuljon vissza” – nyilatkozta Haríri.

A francia külügyminiszter, Laurent Fabius francia külügyminiszter vasárnap elképzelhetőnek nevezte, hogy a szíriai kormányzatnak köze van a merénylethez. Fabius szerint minden arra utal, hogy folytatódik a szíriai tragédia, és azzal vádolta Bassár el-Aszad szíriai elnököt, hogy megpróbálja a szíriai konfliktus vírusát a szomszédos országokban is elterjeszteni.jathumbnail off}

Kimaradt?