Kevesebb újságírót öltek meg, de sokkal durvábban

Idén kevesebb újságírót öltek meg, de a módszerek kegyetlenebbek lettek a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet jelentése szerint.

Bár kevesebb újságírót gyilkoltak meg a világon az idén, aggasztó, hogy többükkel különös kegyetlenséggel végeztek - áll az Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű szervezet kedden közzétett éves jelentésében

Az adatok szerint 2014-ben 66 újságírót öltek meg, hét százalékkal kevesebbet mint 2013-ban. Ugyanakkor - fogalmaz a jelentés - korábban ritkán gyilkoltak meg sajtómunkásokat olyan barbár módon, mint a lefejezés. A szervezet ezzel a James Foley és Steven Sotloff amerikai riporterek kivégzéséről készült videofelvételekre utal, amelyek az egész világot megdöbbentették.

Az újságíró-gyilkosságok kétharmadát háborús konfliktusövezetekben követték el. Ezek közül idén Szíria volt a legveszélyesebb ország az újságírók számára is. Tizenöten haltak meg közülük a közel-keleti államban negyedik éve zajló polgárháborúban. A második legveszélyesebb helyszín a palesztin területek voltak - főképp a Gázai övezet -, itt hét sajtómunkást öltek meg. Az újságíró-gyilkosságok országlistájának harmadik helyén Ukrajna áll hat gyilkossággal, majd Irak és Líbia következik 4-4 halálesettel. Ami a bebörtönzések számát illeti, ebben Kína áll az élen, amelyet az RSF szerint Eritrea, Irán, Egyiptom és Szíria követ. 

Számottevően gyakoribbá vált idén az újságírók elrablása, 119 ilyen esetet jegyzett fel a szervezet, 37 százalékkal többet mint tavaly. Mintegy 40 újságíró jelenleg is fogságban sínylődik túszként. 

A jelentés kitér arra is, hogy megfélemlítés hatására 2014-ben kétszer annyi újságíró hagyta el hazáját, választotta a száműzetést, mint tavaly.

Kimaradt?