Hetekig vegetálhat az agyvérzést kapott Fidel Castro?

Egy venezuelai orvos szerint a 86 éves Fidel Castro agyvérzést kapott, és lényegében már csak vegetál, ezt ugyanakkor más források nem erősítették meg. A család tagadja, hogy súlyos állapotban lenne, a napokban egy neki tulajdonított levél is megjelent a kubai állami médiában. Ugyanakkor nyilvánosan március óta nem látták, és cikksorozata is megszakadt júniusban. Gyanúra ad okot, hogy jó barátjának, Hugo Cháveznek nem gratulált az októberi választási győzelme után.castro

A napokban újrakezdődtek a találgatások a 86 éves, nyilvánosan hónapok óta nem látott Fidel Castro volt kubai vezető egészségi állapotáról. Egy venezuelai orvos pénteken azt állította az El Nuevo Herald nevű lapnak, hogy Castro agyvérzést kapott, nehezére esik az evés, a beszéd, és nem ismeri meg az embereket.

Jose Marquina azt állította, hogy első kézből származó információi vannak a 86 éves volt kubai vezető egészségéről. „Castro hetekig húzhatja így, de annyit mondhatok, hogy soha nem látjuk már nyilvánosság előtt" – állította.

Az orvos arról is beszélt a spanyol ABC lapnak, hogy Hugo Chávez venezuelai elnök hirtelen Havanába utazott, hogy régi barátja mellett legyen. Az orvos által elmondottakat ugyanakkor más források nem erősítették meg.

Az AP megkereste Marquinát, aki annyit mondott, hogy Venezuelában voltak a forrásai, ugyanakkor nem nevezte meg őket. A hírügynökség azt is jelezte, hogy áprilisban Marquina állította, hogy rákbetegsége miatt Cháveznek már csak napjai vannak hátra, és nem éri meg a novembert. A venezuelai vezető ugyanakkor azt állítja, hogy legyőzte a betegséget, és október 7-én megnyerte az elnökválasztást.

A család tagadja

A Castro egészségi állapotáról szóló találgatások miatt néhány napja egyik fia, Alex Castro is megszólalt. „A comandante jól van, éli napjait, olvas, edz" – mondta. A Granma nevű kubai kormánylap pedig csütörtökön honlapján egy Fidel Castrónak tulajdonított levelet közölt, amelyet Roberto Morales egészségügyi miniszter fel is olvasott a havannai orvostudományi intézetben. Új képeket nem csatoltak a levélhez, írja a CNN.

Már évek óta időről időre előkerülnek olyan hírek, miszerint a kubai vezető meghalt, vagy a halálán van, azonban a találgatások egészségi állapotáról azután sokasodtak meg megint, hogy Castro nem gratulált nyilvánosan Cháveznek újraválasztásához. Castro utoljára akkor mutatkozott nyilvánosan, amikor XVI. Benedek pápa márciusban Kubában járt. Elmélkedések című cikksorozatának utolsó darabját pedig június 19-én publikálták.

Castro egészségi okok miatt 2006-ban adta át a hatalmat öccsének, Raúlnak. Azóta rezidenciáján többször találkozott ismert személyiségekkel, de nagyrészt háttérbe vonult.

Kimaradt?