Lebénult Magyarország a szakszervezeti tüntetés miatt

Béremelésért, a munka törvénykönyvének felülvizsgálatáért, alkotmányos sztrájkjogért, a korkedvezményes nyugdíj és a cafeteria adózásának változatlanul hagyásáért demonstrálnak hétfőn a Liga Szakszervezetek.

Gaskó István, a hétfői országos félpályás útlezárásokat szervező Liga Szakszervezetek elnökének korábbi tájékoztatása szerint az ország 62 pontján legalább 1600 gépkocsival készülnek a közúti forgalom lassítására magyar idő szerint reggel  7 és délután 4 óra között, amivel a kormány munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedései ellen tiltakoznak.

A szakszervezeti elnök azt mondta: bízik a megállapodásban a kormánnyal és a munkaadókkal. Hozzátette: azt remélik, a sztrájk ráébreszti a kormányt, hogy nagy a szakszervezeti követelések támogatottsága, és a munkaadói oldal is elgondolkodik azon, hogy hogyan, milyen mértékben teljesíthető az öt elemből álló követeléscsomag, amit a szakszervezetek letettek az asztalra.

Ha a demonstráció hatása elmaradna a várttól, akkor a szakszervezeti vezető szavai szerint még legalább két lépés van, egy tiltakozóakció – tüntetés vagy félpályás útlezárás –, valamint egy országos sztrájk.

Egyelőre nincs nagyobb fennakadás

Egyelőre nem okoznak nagyobb fennakadást az ország közútjain a hétfőre meghirdetett félpályás, forgalomlassító demonstrációk - közölte Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője reggel az MTI-vel. Azt mondta: egyedül az M3-as Budapestre bevezető szakaszán alakult ki a szokásosnál nagyobb hétfő reggeli torlódás, de vidéki helyszínekről egyelőre nem érkezet jelzés nagyobb fennakadásról.

Pécsi Norbert Sándor ugyanakkor mindenkitől azt kérte, hogy indulás előtt tájékozódjon az aktuális útviszonyokról, a www.utinform.hu oldalon, illetve a közútkezelő hivatalos Facebook és Twitter oldalain.

    

Kimaradt?