Öngyilkos al-Kaida-támadás Jemenben

Legkevesebb 13 katona és ugyanannyi al-Kaida-fegyveres meghalt egy katonai támaszpont elleni támadásban pénteken a dél-jemeni Abján tartomány Sukra városában.jemen

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi szervezetének tagjai robbanószerrel teli gépkocsival kezdték a támadást: két - más forrás szerint négy -, katonai gyakorlóruhát viselő férfi több ellenőrzőponton túljutva behatolt a járművel a tengerparti bázisra, majd az öngyilkos robbantást követően fegyveresek rohamot indítottak a bázis ellen a tenger felől. Legalább 15 katona sebesült meg a tűzharcban az egyik katonai forrás szerint.

al-kaidaElőző nap egy pilóta nélküli repülőgéppel végrehajtott légicsapásban az al-Kaida helyi csoportjának legkevesebb hét feltételezett tagja halt meg a szintén Abján tartománybeli Dzsaar város közelében.

Hírek szerint a pénteki támadáshoz használt gépkocsi egy katonai jármű volt, amelyet az Arab-félsziget al-Kaidája (APAQ) tavaly zsákmányolt a hadseregtől. Akkoriban a terrorszervezet számos települést ellenőrzés alatt tartott a déli tartományban, de a hadsereg júniusban egy nagyszabású offenzívával visszafoglalta e településeket.

Az utóbbi hetekben fokozódott az erőszak Jemenben. Az Egyesült Államok, amely tart az al-Kaida befolyásának növekedésétől az arab országban, pilóta nélküli repülőgépek egyre gyakoribb bevetésével támadja a szélsőségesek állásait, és az utóbbiak is szaporítják a katonai célpontok elleni akciókat.

Kimaradt?