CIA igazgató: "nem tudható" a kínzások eredményessége

A hírszerzés legtöbb sikere sosem válik ismertté - jelentette ki csütörtökön Langley-ben John O. Brennan, a CIA igazgatója.

"Nem tudható", hogy eredményre vezettek-e a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által használt, vitatott vallatási módszerek, mert a hírszerzés legtöbb sikere sosem válik ismertté - jelentette ki csütörtökön Langley-ben John O. Brennan, a CIA igazgatója.

Brennan hangsúlyozta, hogy személy szerint támogatta Barack Obama elnök döntését a "fokozott vallatási módszerek"  betiltásáról. Ugyanakkor a "program" állítólagos eredménytelenségén kívül tagadta a szenátus hírszerzési bizottsága kedden közzétett jelentésének azt a megállapítását is, miszerint a CIA a tevékenységével kapcsolatban félrevezette volna a kormányt és a kongresszust.

A CIA igazgatója elismerte, hogy a vezetése alatt álló szervezet néhány alkalmazottja "undorító" technikákat alkalmazott, de rámutatott, hogy a legtöbben betartották a vallatásra vonatkozó, akkor törvényesnek számító szabályokat, és "azt tették, amire felkérték őket az ország szolgálatában".

John Brennan védelmébe vette a CIA-nak a szeptember 11-i terrortámadásokat követő, arra irányuló erőfeszítéseit, hogy hasonló cselekményeket az Egyesült Államok ellen többé ne lehessen elkövetni. Emlékeztetett rá, hogy a CIA egységei már szeptember 25-én ott voltak Afganisztánban és hogy ezek szenvedték el az első veszteséget is. Mint mondta, az ügynökség "sok helyes dolgot tett" egy olyan időszakban, amikor "nem voltak könnyű válaszok".

"Embertelenek voltunk"

Egyetértett ugyanakkor azzal is, hogy a módszerek "embertelenek" és "kíméletlenek" voltak. Elmondta, hogy azok eredményességével kapcsolatban a CIA-nál is kétségek merültek fel, mert a kényszervallatás alá helyezett fogva tartottak gyakran hamis információkat szolgáltattak.

"Már elmondtam, hogy a fogva tartási és vallatási programunk hasznos hírszerzési értesüléseket eredményezett, amelyek segítettek az Egyesült Államoknak támadási terveket megakadályozni, terroristákat elfogni és életeket megmenteni" - jelentette ki Brennan. "De hadd legyek világos. Nem jutottunk arra a következtetésre, hogy a programon belül a fokozott vallatási technikák voltak azok, amelyek lehetővé tették, hogy az azoknak alávetett fogvatartottaktól hasznos információhoz jussunk. A nézetem szerint az, hogy a fokozott vallatási technikák és a fogvatartottak által szolgáltatott hasznos információk ok-okozati összefüggésben voltak-e, nem tudható" - tette hozzá.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?