Informális EU-csúcs kezdődik csütörtökön Brüsszelben

Az Európai Unió állam- és kormányfői ma és holnap találkoznak Brüsszelben, hogy folytassák az unió problémáinak - különös tekintettel az eurózónára - megvitatását, felülvizsgálják a júniusi csúcson elfogadottakat, és új irányokat határozzanak meg.

Az esemény egyik kiemelt témája a júniusi csúcs alkalmával elfogadott, a növekedés, és a foglalkoztatottság élénkítését célzó intézkedések, illetve azok megvalósítása lesz - olvasható az Európai Tanács honlapján.

Nem kizárt, hogy ennek kapcsán újabb intézkedéseket fogadnak el, de nagyobb valószínűséggel csak a követendő irányt jelölik ki a résztvevők, ami a decemberi csúcs szempontjából lehet fontos.eu summit 0629

A találkozón Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke többek között arról is beszámol, hogy nyár óta milyen lépéseket tettek az egységes európai bankfelügyeleti rendszer és a bankunió megvalósítása felé.

A gazdaságpolitikai kérdések mellett olyan témák is szerepelnek a napirendi pontok között, mint a kínai kapcsolatok, amelyek kapcsán Herman van Rompuy a szeptember 20-i EU-Kína csúcs eredményeiről tart majd beszámolót.

Az informális EU-csúcson Romániát Traian Băsescu államfő képviseli.

Kimaradt?