Csőbe húzták a dzsihádista merénylőt New Yorkban

Fel akarta robbantani a New York-i regionális szövetségi bank (Federal Reserve Bank) New York-i épületét egy, az al-Kaida terrorszervezettel rokonszenvező bangladesi férfi - jelentette be szerdán a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

Quazi-Mohammad-Rezwanul-Ahsan-Nafis-jpgA 21 éves Kazi Mohammed Rezvanul Ahszan Nafiszt szerda reggel tartóztatták le, miután az épületnél leparkolt egy mikrobuszt, amelyről a fiatalember azt hitte, hogy bő 450 kilogramm robbanóanyagot rejt. A merényletkísérlet azonban nem jelentett valós veszélyt, mert a merényletre készülő férfi "tettestársai" valójában fedett FBI-ügynökök voltak és a "pokolgép" sem volt üzemképes. A merényletet a szövetségi és a New York-i rendőrök közös terrorelhárító akciócsoportja akadályozta meg.

A Loretta Lynch szövetségi ügyész által kiadott közlemény szerint Nafisz idén januárban diákvízummal érkezett az Egyesült Államokba azzal a titkos céllal, hogy az ország területén merényletet kövessen el. A kiszemelt célpontok között szerepelt a Federal Reserve Bank mellett egy meg nem nevezett magas rangú kormányzati tisztségviselő és a New York-i tőzsde épülete is.

Nafisz, miután a bank mellett hagyta a mikrobuszt, amelyben összekapcsolta egy "detonátorral" a 20 zsákba szétosztott "robbanóanyagot", egy közeli szállodába ment, ahol rögzített egy videoüzenetet.

"Nem állunk meg, amíg nem győzünk vagy mártírokká nem válunk" - hangoztatta a hivatalos tájékoztatás szerint Nafisz, aki a felvételen eltakarta az arcát, sötét napszemüveget viselt és  a hangját is elváltoztatta.

A férfi ezután egy mobiltelefon segítségével megpróbálta felrobbantani a "pokolgépet", ekkor fogták el. Az akcióról Jay Carney fehér házi szóvivő szerint Barack Obama elnököt is tájékoztatták.

Federal-Reserve-Bank-of-New-York-jpgA szövetségi hatóságok azzal vádolják a letartóztatott bangladesit, hogy tömegpusztító fegyvert szándékozott bevetni és hogy anyagi támogatásban akarta részesíteni az al-Kaida terrorszervezetet. A férfi előzetes meghallgatáson már szerdán megjelent egy brooklyni szövetségi bíróság előtt.

Nafisz az FBI embereinek elmondta, hogy dzsihádista világnézetének kialakulásában döntő szerepe volt annak az amerikai állampolgárságú imámnak, Anwar al-Awlakinak, aki csatlakozott az Arab-félszigeten aktív al-Kaidához, és akivel tavaly egy amerikai dróncsapás végzett Jemenben. A bangladesi, aki egy Missouri állambeli főiskola hallgatója volt, készített egy B-tervet is, amely szerint öngyilkos merényletet követett volna el, ha a robbantásos terve lelepleződik.

A szerdai tájékoztatásból nem derült ki, hogy Nafisz kapcsolatban állt-e az al-Kaidával. Saját bevallása szerint a merényletet, amelynek tervével kapcsolatban még sok a homályos részlet, maga találta ki.

Az amerikai központi bank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) rendszerébe tartozó New York-i bank épülete mindössze néhány sarokra található az újjáépülő Világkereskedelmi Központtól (WTC), amelynek ikertornyait a 2001. szeptember 11-i terrortámadás rombolta le.

Ray Kelly rendőrfőnök szerdai közleménye szerint 2001 óta az al-Kaida és a terrorszervezet szimpatizánsainak mintegy 15 merényletkísérletét hiúsították meg, amelyek New York olyan nevezetességei ellen irányultak, mint a Brooklyni híd, a tőzsde és a Citicorp Center.

Kimaradt?