Moszkva is kommentálta Klaus Johannis elnökké választását

Oroszország arra számít, hogy Klaus Johannis elnökké választásával jelentős változás áll be a két ország kapcsolatában Moszkva Ukrajnával kapcsolatos politikájának bukaresti bírálatai után – idézte csütörtökön az Agerpres az orosz TASZ hírügynökséget.

„Reméljük, hogy sikerül túllépnünk kapcsolataink szüneteltetésén, amit a román hatóságok Oroszországgal szembeni kritikus álláspontja okozott az ukrajnai válság és más nemzetközi események kontextusában” – fogalmazott az orosz külügyminisztérium szóvivője, Alekszandr Lukasevics.

Az orosz diplomata emlékeztetett arra, hogy Klaus Johannis 54 százalékkal nyerte a választásokat. Ez szerinte azt jelenti, hogy az új államfő a romániai választók nagy részének támogatását élvezi. Hozzátette, Oroszország mindig nyitott a szomszédos államokkal fenntartott párbeszédre, ha ez a kölcsönös tiszteletre és az egymás belügyeibe való be nem avatkozásra alapszik.

Mint ismert, a hivatalban lévő államfő, Traian Băsescu az ukrajnai válság kezdete óta Moszkva egyik legkövetkezetesebb bírálója volt a uniós tagállamok vezetői közül. Mindazonáltal a román-orosz kapcsolatok az amerikai rakétapajzs romániai bázisának létrehozásával hidegültek el.

Kimaradt?