A korrupció és a kormány politikája ellen tüntettek Magyarországon

„A Közfelháborodás napja” volt a hétfői Magyarországon, ahol több városban tüntettek a kormány politikája és a korrupció ellen.

Budapesten, a Kossuth Lajos téren a felszólalók összefogásra, szerveződésre és új politikai rendszer létrehozására szólították fel a jelenlévőket. Az egyik szónok, Dabóczy Mihály a Parlament előtti teret megtöltő tömeg előtt azt mondta: "temetni" kell a régi rendszert, mégpedig úgy, hogy függetlenedni kell tőle. Olyan rendszert kell építeni, amely a csalókat üldözi, nem a szegényeket, olyan rendszert, amelyben "senkit nem hagyunk az út szélén" - mondta.

Egy középiskolai tanár, Nagy Emília "nemzeti konzultációt" kezdeményezett az oktatásról, amit szerinte azonnal le kell folytatni, "itt és most". Horváth András volt adóhatósági munkatárs a korrupció elleni fellépést sürgette.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint jogos és érthető minden közfelháborodás Magyarországon, amíg a kormány nem tisztázza a korrupciógyanús ügyeket. Tóbiás József hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón közölte, arra biztatnak minden olyan magyar állampolgárt, aki a totális állammal szemben megkívánja mutatni, hogy nem ilyen Magyarországot szeretne, vegyen részt a hétfő esti, a Közfelháborodás napjaként meghirdetett tüntetésen.

Mint mondta, örülnek, ha nem pártzászlók alatt tüntetnek az emberek. Értékelése szerint Magyarország nemzetközi elszigetelődése, a gazdasági és szociális válság miatti felháborodásról is szól a tüntetés. Úgy fogalmazott, "a közfelháborodás teljesen jogos és érthető. Az embereknek igazuk van". Tóbiás József szóvá tette az adójogszabályok módosítását, amelyek szerinte egyre nagyobb lyukat ütnek az egyébként is gyenge szociális védőhálón. Azt mondta, hogy az adóhivatal vezetésével szemben megingott a közbizalom, ez pedig átsugárzik magára az intézményre is.

Az ellenzéki pártelnök szerint a kormány érdemi megoldások helyett ködösít, magyarázkodik, támad. Ezek - értékelte - egy sarokba szorított kormány jelzői. Tóbiás József azt mondta, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökének lehetséges érintettsége egy korrupciós ügyben csak tüntet, és ha a kormánynak bizonyítékokra van szüksége, akkor keresse meg a Legfőbb Ügyészséget, ahol 34 olyan dokumentum hever, amelyet az Európai Csalásellenes Hivatal vizsgálódása után került oda.

Kérdésre válaszolva Tóbiás József megismételte, hogy álláspontjuk szerint Vida Ildikó NAV-elnöknek le kellene mondania posztjáról, hogy a hivatal több tízezer munkatársa visszanyerhesse a köz bizalmát.

Debrecen, 2014. november 17. A közfelháborodás napja címmel meghirdetett tüntetés résztvevői a debreceni régi városháza előtt 2014. november 17-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Kecskemét, 2014. november 17. A közfelháborodás napja címmel meghirdetett tüntetés résztvevői Kecskeméten, a Kossuth téren 2014. november 17-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor Budapest, 2014. november 17. A közfelháborodás napja címmel meghirdetett tüntetés résztvevői Budapesten, a Kossuth téren 2014. november 17-én. MTI Fotó: Soós Lajos Nagykanizsa, 2014. november 17. A közfelháborodás napja címmel meghirdetett tüntetés résztvevői Nagykanizsán, az Erzsébet téren 2014. november 17-én. MTI Fotó: Varga György Pécs, 2014. november 17. A közfelháborodás napja címmel meghirdetett tüntetés résztvevői Pécsen, a Széchenyi téren 2014. november 17-én. MTI Fotó: Sóki Tamás Győr, 2014. november 17. A közfelháborodás napja címmel meghirdetett tüntetés résztvevői Győrben, a városháza előtt 2014. november 17-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba Nyíregyháza, 2014. november 17. A közfelháborodás napja címmel meghirdetett tüntetés résztvevői Nyíregyházán, a Kossuth téren 2014. november 17-én. MTI Fotó: Balázs Attila Veszprém, 2014. november 17. A közfelháborodás napja címmel meghirdetett tüntetés résztvevői Veszprémben, a Szabadság téren 2014. november 17-én. MTI Fotó: Nagy Lajos

Kimaradt?