Hackerek turkálhattak az amerikai külügyminisztérium e-mailjei közt

„Aggodalomra okot adó tevékenységet" észleltek az amerikai külügyminisztérium elektronikus levelezőrendszerében – ezt írták hivatalos forrásra hivatkozva vasárnap a CNN weboldalán. Az amerikai diplomáciai tárcánál leállították a nem titkosított e-mail-rendszert, és már dolgoznak a megerősítésén.

A hírtelevíziónak név nélkül nyilatkozó külügyi informátor szerint a tárca titkosított rendszere nem sérült meg. Az illetékes nem válaszolt arra a kérdésre, hogy valamelyik külföldi kormány állhat-e a hackertámadás mögött. Csak annyit mondott, hogy kapcsolat van a mostani tevékenység és a Fehér Ház nyilvános komputerhálózatába történt múlt havi behatolás között. Az elnöki hivatal gépeit az amerikaiak gyanúja szerint orosz hackerek törhették fel.

„Van erre bizonyíték?" – kérdezett vissza akkor Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője. Peszkov szerint az elmúlt időben több alaptalan vádat fogalmaztak meg Oroszországgal szemben, de ezeket Moszkva csak akkor hajlandó komolyan venni, ha bizonyítékokat is felmutatnak.

Szerdán az amerikai meteorológiai szolgálatot fenntartó Nemzeti Óceáni és Légköri Hivataltól közölték, hogy októberben hackerek támadták meg a rendszerét, fennakadást okoztak a műholdak adásában és több fontos weboldal működésében. Az elmúlt hetekben a kormányalkalmazottak biztonsági szűrését végző USIS nevű cég és az amerikai posta számítógépeit is támadás érte.

Lapértesülések szerint a Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal és posta hálózatába kínai hackerek hatoltak be.

Kimaradt?