Korrupciós vádak miatt lemondott az egészségügyi biztos

Lemondott posztjáról az EU egészségügyért és fogyasztóvédelemért felelős máltai biztosa, John Dalli.

Dalli a vele kapcsolatos korrupciós vádak miatt mondott le, bár tagadta azokat és nem ismerte el a felelősségét - jelentette be az Európai Bizottság. A biztost az EU csalásellenes hivatala, az OLAF által májusban indított vizsgálat hozta összefüggésbe egy, a dohányipari szabályozás befolyásolására tett próbálkozással.dalli

E szerint egy máltai üzletember a Dallival való ismeretségét próbálta meg felhasználni arra, hogy az EU jövőbeli dohányipari szabályozására való befolyás felajánlásával anyagi előnyre tegyen szert. Az ügyről a Swedish Match nevű dohányipari cég értesítette az OLAF-ot, a máltai üzletember őket környékezte meg azzal, hogy Dallin keresztül megpróbálja befolyásolni a burnót (az íny alá helyezhető dohány) uniós exporttilalmára vonatkozó javaslat sorsát.

Az OLAF október 15-én küldte meg vizsgálatának eredményeit a bizottságnak. Ebben azt írták, hogy a máltai üzletember valóban ajánlatot tett a Swedish Match-nek, de közöttük nem történt pénzmozgás. A jelentés Dalli közvetlen részvételére nem talált döntő bizonyítékot, de felvetette, hogy a most lemondott biztos tudhatott az eseményekről - írta a Dalli lemondásáról szóló közleményében az EU bizottsága.

Kimaradt?