Bíróság előtt a Costa Concordia kapitánya

A fedélzeti fekete doboz által rögzített hangfelvételek meghallgatásával kezdődött hétfőn, a toszkánai Grossetóban a Costa Concordia hajó balesetének többnapos bírósági bizonyítási eljárása, amelyen első alkalommal Francesco Schettino, a január 13-án Giglio partjainál zátonyra futott hajó kapitánya is jelen volt.schiettino

A vád és védelem együtt hallgatja meg a Costa Concordia fekete dobozának tartalmát. A felvételeken a január 13-án este háromnegyed tíztől a kapitányi fedélzeten Schettino és tisztjei között lezajlott beszélgetések hallhatók, amelyek szövegét az olasz sajtó már korábban közölte. Ezt a felek által felkért több mint száz szakértő értékelése követi.

Ez a bizonyítási eljárás harmadik ülése, de az első olyan, amelyen Schettino kapitány jelen van. Nem szólalhat fel, de ügyvédjein keresztül kérdéseket tehet fel vagy jelezheti észrevételeit. A BBC szerint Schettinot nem kötelezte a bíróság, hogy ott legyen a bizonyítási eljárásnál, önként vállalta a részvételt. Schettino azt mondta, hogy szeretne szembenézni vádlóival.

Az összesen kilenc vádlottból a bírósággá változtatott színházteremben megjelent a Costa Concordia többi tisztje is, akiket Schettinóval együtt gondatlanságból vádolt emberöléssel vádolnak. Egyedül a Costa Crociere hajótársaság három menedzsere maradt távol.

A legalább három napig tartó bizonyítási eljáráson közel ötszázan vesznek részt. Az ülésre kibérelték a grossetói Teatro Moderno színháztermét. A tárgyaláson részt vehettek a túlélők, valamint a 32 áldozat közül többnek a hozzátartozója, de a sajtó képviselői nem. A világ minden részéből érkezett újságírókat még a színház körüli utcákból is kitiltották.grosseto sajto

A Costa Concordia fekete dobozának korábban nyilvánosságra hozott információi szerint Schettino kapitány és tisztjei felkészületlenül, teljes káoszban kezelték a balesetet, későn indítva el az evakuálást, melyet a Costa Crociere sem rendelt el azonnal. A hajóorvos és a legénység néhány tagja önfeláldozóan segített az utasok mentésében, de az utasok többsége maga menekült a hajóról.

Paola és Ernesto Carusotti, a Costa Concordián utazó és a hajószerencsétlenséget túlélő római házaspár azt nyilatkozta a hírekre váró újságíróknak, hogy “Schettinónak megvan a maga bűne, de a sziklának ütközésnél is hihetetlenebb volt az, ami utána történt: senki sem segített az utasok mentésében”.

Schettion közleményben ismerte be, hogy részleges felelősség terheli a történtekért, és egy televíziós műsorban sírva is fakadt, mikor az áldozatokról kellett beszélnie. A kapitány azonban azt is kijelentette, hogy tettei közvetlenül az ütközés után rengeteg ember életét mentették meg. Szerinte ha a baleset után nem sikerült volna a parthoz még közelebb kormányoznia a hajót, akkor sokkal többen fulladtak volna vízbe.

A Codacons olasz fogyasztóvédelmi szövetség adatai szerint a Costa Concordia túlélőinek 30 százaléka fogadta el a Costa Crociere által kártérítésként felajánlott, fejenként 14 ezer eurós összeget, a többiek ügyvédhez fordultak. A bíróság a mai bizonyítékok alapján dönt, hogy lesz-e büntetőjogi per. Ha igen, akkor az leghamarabb 2013 elején kezdődhet meg.

Kimaradt?