Még mindig súlyos az ebolás spanyol ápolónő állapota

Továbbra is súlyos állapotban van az a spanyol ápolónő, aki egy madridi kórházban kapta el az Ebola-vírust egy betegtől. Ugyanakkor még mindig tünetmentes az a tizenöt ember, aki karanténban van, mert kapcsolatba került a nővel - jelentette be Fernando Rodríguez Artalejo egyetemi tanár, az Ebola-elleni küzdelem támogatására létrehozott spanyol tudományos testület tagja.

A III. Károly Klinikán kezelt ápolónő kivételével Spanyolországban jelenleg nincs olyan személy, aki terjeszthetné a betegséget, mivel az Ebola-vírus akkor fertőz, amikor a betegen már jelentkeznek a tünetek - közölte Fernando Rodríguez Artalejo. Mint mondta, tudják, hogy miként kell ellenőrzés alatt tartani a betegséget, és meg is vannak az ehhez szükséges eszközeik.

Fernando Rodríguez Artalejo beszámolt arról, hogy október 27-én jár le a karantén huszonegy napja, és bízik abban, hogy ezalatt senkiről nem derült majd ki, hogy elkapta a vérzéses lázat. 

A 44 éves ápolónő, Teresa Romero vélhetően úgy kapta el a vírust, hogy véletlenül hozzáért az arcához a védőruhához tartozó fertőzött kesztyűvel. Mielőtt megállapították nála a betegséget, Romero több napig szabadon érintkezett másokkal anélkül, hogy óvintézkedéseket tett volna.

Eközben az ebolás betegeket kezelő egészségügyi dolgozók nagyobb kockázatvállalása miatt hirdettek sztrájkot Libériában az ápolók és orvosi asszisztensek. Korábbi fenyegetésüket beváltva többségük hétfőn nem állt munkába. A sztrájkkal azt akarják elérni, hogy a kormány emelje meg a halálos vírussal fertőzött betegek ellátásáért járó veszélyességi pótlék összegét. 

A nyugat-afrikai ország egészségügyi minisztériuma szerint körülbelül 1000 egészségügyi dolgozó lát el ebolás betegeket. Közülük nem mindenki csatlakozott a sztrájkhoz. A vérrel és más testnedvvel terjedő Ebola-vírust Nyugat-Afrikában már több mint 400 egészségügyi dolgozó kapta el, jelentős részük Libériában, ahol híján vannak a személyi védőfelszereléseknek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi összesítése szerint meghaladta a négyezret az Ebola-járvány halálos áldozatainak száma. A leginkább sújtott három nyugat-afrikai ország, Libéria, Sierra Leone és Guinea közül továbbra is Libériában a legsúlyosabb a helyzet, ahol az eddig azonosított 4076 fertőzött több mint fele, 2316 ember halt bele a betegségbe az október 8-ig terjedő időszakot átfogó jelentés szerint.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?