Szijjártó sikertörténetekkel oldaná meg a magyar-szlovák vitákat

Magyarország és Szlovákia közös sikertörténetek által tud eljutni a köztük lévő "forró témák" megoldásaihoz - jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kedden Pozsonyban.

 A magyar diplomácia vezetője erről első hivatalos külföldi útján beszélt Pozsonyban, miután tárgyalt Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel. Szijjártó Péter elmondta: nem véletlen, hogy első útja Pozsonyba vezetett, hiszen a magyar-szlovák kapcsolatrendszer stratégiai fontosságú és a szélesebb körű, közép-európai együttműködésnek is fontos láncszeme.

A szlovák állampolgársági törvényre és más, a felvidéki magyarságot érintő kérdésekre utalva hangsúlyozta: vannak ugyan "forró témák" a két ország között, ám ezeket kulturáltan, európai módon kell kezelni, és azok megoldásaihoz közös sikertörténetek által lehet eljutni.

Rámutatott: már látszik, hogy melyek azok a területek, ahol ezek a sikertörténetek megvalósulhatnak. Mint mondta, ilyen például a közép-európai energiabiztonság szempontjából legfontosabb beruházások egyike, a Szlovákia és Magyarország gázvezetékeit összekötő interkonnektor, amelyet a tervek szerint már január elsején átadnak.

A közös projektek közül Szijjártó kiemelte: zajlik a két ország történetének legnagyobb közös fejlesztési programsorozata, amelynek eredményeként megduplázzák a két ország közötti átkelőhelyek számát. Bejelentette: még az idén megkezdődik a Miskolcot az országhatárral összekötő autópálya-szakasz építése, aminek köszönhetően létrejön a közvetlen Miskolc-Kassa kapcsolat. Hozzátette: a két ország befektetési ügynökségeinek tervei szerint a jövőben az országhatárok mentén mindkét oldalon évi 3 ezer új munkahelyet sikerül majd létrehozni közösen ösztönzött beruházásoknak köszönhetően.

"Konstruktív volt a légkör"

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter a találkozót követően "nagyon gyümölcsözőnek" értékelte a tárgyalást. Hangsúlyozta: a megbeszélés légköre konstrukív volt és megerősítette azt, hogy a két fél közt baráti, jószomszédi párbeszéd folyik. Hozzátette: "sokszínűek" a kapcsolatok, és bár senki sem fordítja el a tekintetét attól, hogy vannak olyan kérdések, amelyekben eltérők a nézetek, ezekben tabuk nélkül folytatni kell a párbeszédet. Lajcák arra az újságírói kérdésre, hogy mikorra várható a szlovák állampolgársági törvény módosítása, azt válaszolta: Szlovákiának nem célja, hogy állampolgárokat veszítsen.

Navracsics is szóba került

A két külügyminiszter közös sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter Navracsics Tibor brüsszeli biztosjelölti meghallgatását firtató újságírói kérdésre is válaszolt. "A magyar kormány a lehető legjobb döntést hozta meg, amikor Navracsics Tibort az Európai Bizottság tagjának jelölte" - hangsúlyozta a magyar diplomácia vezetője. Hozzátette: a Navracsics személye ellen indított támadás politikai hátterű, szakmai hátteret nélkülöző és ezáltal önleleplező támadás volt.

Szijjártó Pétert a szlovák külügyminiszterrel tartott találkozóját követően Robert Fico szlovák kormányfő is fogadta. A magyar külgazdasági és külügyminiszter pozsonyi látogatásának zárásaként ellátogat a Magyar Közösség Pártjának (MKP) székházába is, ahol Berényi Józseffel, az MKP elnökével és a felvidéki magyar párt vezetőivel folytat megbeszélést.

Kimaradt?