Zajlik a Tóásó-per tárgyalása Tarijában

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette, kevés ember befogadására alkalmas kis teremben folytatódott szerdán a bolíviai Tarijában a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd és további 38 személy ellen indított per tárgyalása, miután az előző napon még csak ügyrendi kérdések kerültek terítékre.

Tóásó Előd nővére, Tóásó Edit a szerdai tárgyalás megkezdése előtt az MTI-nek elmondta: a vádlott családtagjaival folytatott telefonbeszélgetése alapján értesült arról, hogy öccsét és három másik társát egy körülbelül négy négyzetméter alapterületű zárkában tartották fogva az éjjel, amelyben nem volt sem áram, sem víz, sem fekhely. A családtagokat nem engedték be hozzájuk, hogy élelmet vigyenek be nekik. Később – miután a foglyok kifogásolták fogva tartásuk körülményeit – kaptak, de rossz minőségű fekhelyeket.toaso

Számos vádlott nem jelent meg

A tárgyalás keddi kezdőnapján a sajtó nem lehetett jelen az amúgy nyíltnak meghirdetett tárgyaláson, mivel a terem túlságosan kicsi volt - olvasható a bolíviai híradásokból, Tóásó Edit úgy tudja, hogy a vádlottaknak sem jutott benn ülőhely. Az ABI bolíviai hírügynökség beszámolt arról, hogy a tárgyalást rendkívüli biztonsági intézkedések közepette kezdték meg, előtte egy ideig lezárták az igazságügyi palota környékén lévő utcákat a forgalom elől. Az épületet alaposan átvizsgálták a tűzszerészek, a tárgyalás "biztonságára" mintegy száz rendőrt vezényeltek a helyszínre. 

Az eljárás lebonyolításában gondot okozott, hogy számos vádlott nem jelent meg. A perbe fogottakat eleve különböző városokban tartották fogságban vagy házi őrizetben, köztük a fővárosban, La Pazban, illetve Santa Cruzban. Tarija viszont mindkét helyszíntől messze van. Több vádlottnak rossz egészségi állapota nem tette lehetővé az utazást.

Már szabadlábon kellett volna lenniük

Bolíviai elit kommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lőtték le a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Letartóztatták a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot és a román mellett magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy "terrorista csoportot" számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.

Az akció két túlélőjét azóta is fogva tartják, holott a bolíviai törvények értelmében három év elteltével mindkettőjüket szabadlábra kellett volna helyezni, le kellett volna zárni ügyüket. Magyarországi politikusok, európai parlamenti képviselők egyaránt megfogalmazták követelésüket, hogy a bolíviai igazságügyi szervek legalább saját törvényeiket tartsák be a Tóásó-ügyben, és biztosítsanak méltányos bírósági eljárást a vádlottak számára.

Kimaradt?