WHO: Lelassult az ebola terjedése

Már a második hete csökkent az újonnan regisztrált ebolás megbetegedések száma Nyugat-Afrikában, de a hivatalos adatok valószínűleg alacsonyabbak a valósaknál, és a járvány ellen küzdő hatóságoknak és szerveteknek továbbra sem sikerült úrrá lenniük a helyzeten - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán.

A WHO legfrissebb adatait is ismertette, amelyek szerint szeptember 28-ig bezárólag 3338 halálos áldozatot szedett az ebolajárvány Nyugat-Afrikában, ahol összesen 7178 ember fertőződött meg a kórral. Ezen adatok az érintett országok hatóságaitól származnak, írja az MTI.

A terjedés ütemének csökkenése ellenére a vírus továbbra is tömegeket érint Guineában, Sierra Leonéban és Libériában, és „erős bizonyítékok tanúsága szerint egyes körzetekben továbbra is nő az új megbetegedések száma" - áll a WHO jelentésében. Libériában helyi laboratóriumi dolgozók szerint nem jelentik az összes új megbetegedést, és az országban a járványhelyzet továbbra is romlik, különösen a fővárosban, Monroviában. Guineában és Sierra Leonéban pedig olyan területeken is történtek új megbetegedések, ahol eddig még nem jelent meg az ebola.

Két térségbeli országban, Nigériában és Szenegálban ugyanakkor már több mint három hete nem regisztráltak új ebolás beteget. Ezekben az országokban azonban csak kis számú megbetegedés történt. Ez a legsúlyosabb ebolajárvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti felfedezése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. Kedden már az Egyesült Államokban is diagnosztizáltak egy ebolás beteget, aki Libériából érkezett az országba.

A vírus vérrel és más testnedvekkel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége. Az ebolavírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?