Szerbia lakosságának egyötöde 65 év fölötti

Aggasztónak nevezte Ivica Dacic szerb külügyminiszter, hogy Szerbia átlagéletkor tekintetében a "legöregebb" a délkelet-európai országok között, mert  lakosságának egyötöde 65 éven felüli - idézte honlapján a B92 belgrádi televízió Dacicot, aki az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán szólalt fel.

Szerinte aggodalomra ad okot, hogy "Szerbiában ma minden foglalkoztatottra jut egy nyugdíjas, míg 30 évvel ezelőtt ez az arány még 4:1 volt".

Fontos feladatnak nevezte a népességfogyás mérséklését, valamint az elvándorlás megállítását. Ez utóbbi kulcsfontosságú Szerbia számára - fogalmazott Dacic -, mert évente mintegy 30 ezerrel fogy az ország lakossága.

A szerbiai statisztikai hivatal adatai szerint az ország lakosságának átlagéletkora 42 év, míg az elvándorlók általában az ennél körülbelül 10 évvel fiatalabb, magasan képzett rétegből kerülnek ki. Ez is hozzájárul a lakosság "statisztikai elöregedéséhez" és a társadalmi egyensúly felborulásához - vélik a szakemberek.

A B92-nek Gordana Bjelobrk statisztikai elemző elmondta: 2041-re az ország negyede 65 évnél idősebb lesz. Mint magyarázta: a munkaképes korú lakosság száma évről évre csökken. Az utóbbi 50 évben a teljes lakosság körében az idősek aránya a két és félszeresére nőtt.

Kimaradt?