Ukrán maffia osztogatja jó pénzért a magyar állampolgárságot?

Állítólag nyomára bukkant az Index az ukrán "állampolgárság-maffiának", akik a megszólaltatott klienseik szerint 5-30 ezer euró között vállalják, hogy elintézzenek egy kérelmet.

A kárpátaljaiak nehéz helyzetbe kerültek, mert Ukrajna lényegében tiltotta, később már büntette is a kettős állampolgárságot, írják, ezért sokan úgy próbálták beadni a kérelmüket, hogy nem kértek magyar vízumot, hanem jó pénzért, a kész anyagot elküldték egy magyarországi településre, ahol a szervezők ismerősei személyes jelenlét nélkül beadták azokat magyarországi önkormányzatnál.

Itt a maffia lefizette az önkormányzati vezetőket, akik személyes jelenlét nélkül is igazolták a magyartudást, aztán beküldték a központba. A magyar állampolgárságra váróknak legközelebb csak az eskütételre kellett 4-6 hónap múlva megjelenniük.

Ez gyakorlatilag csak egy komoly valódi költségtételt foglalt magában, az önkormányzati hivatalnok, jellemzően a polgármester, máshol a jegyző vagy az anyakönyvvezető megkenését. Hamar egész csapatok alakultak a szolgáltatás terjesztésére, mivel információs különbségek voltak, Ukrajnában simán el tudták adni, hogy ez egy bonyolultabb szolgáltatás, de velük biztosra lehet menni  - írja az Index.hu.

A magyarországi portál szerint Ukrajnában az első perctől kezdve elterjedt, hogy jelen sem kell lenniük a kérelem beadásakor, illetve, hogy tényleg működik a közvetítőhálózat, aki fizet nekik, az pár hónap alatt kap állampolgárságot. Ebből egyenesen következett, hogy már magyarul nem beszélő, de magyar felmenőkkel rendelkezők is folyamodtak egyszerűsített honosításért, később a magyar felmenőkkel egyáltalán nem rendelkezőknek is elkezdték eladni az állampolgárságot. Ha volt pénzük, készítettek nekik hamis kárpátaljai magyar gyökereket, és azokat is beadogatták, ahol lehetett, jelenlét nélkül.

Több iparági érintett szerint a hamisított ősökkel ellátott kérelmezőknek óvatos becslés szerint is legalább 80 százaléka simán megkapta magyar állampolgárságot - állítja az Index.hu.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes kedden a hírre reagálva kijelentette: az ilyen provokációk és híresztelések mögött ellenérdekű titkosszolgálatok álltak, akik el akarták bizonytalanítani a külhoni magyarokat az állampolgárság felvételében.

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes leszögezte: a legszigorúbb államigazgatási ellenőrzés mellett és szükség esetén rendőrségi és titkosszolgálati kontrollal történik a honosítás.  A kormányfő kereszténydemokrata helyettese az MSZP és a DK keddi, sajtótájékoztatójára reagálva kiemelte: amikor a honosítási eljárással kapcsolatban visszaélés vagy visszaélési kísérlet történt, akkor az elkövetőket letartoztatták, mint az a nyilvánosság előtt is ismert.     Akinek visszaélésről van tudomása, annak feljelentési kötelezettsége is van - jelentette ki Semjén Zsolt.

 

Kimaradt?