Durvulnak a viták a skót elszakadásról

Elmérgesedő, rendőrségi feljelentésig fajuló vitákkal és az esetleges skót függetlenség pénzügyi kockázatait hangsúlyozó figyelmeztetésekkel kezdődött a csütörtöki skóciai függetlenségi népszavazás előtti utolsó kampányhétvége.

A szombaton ismertetett legújabb közvélemény-kutatás, amely a The Guardian című vezető baloldali brit napilap megbízásából készült, a függetlenné válást elvető tábor minimális előnyét mutatja. Az ICM közvélemény-kutató cég felmérése szerint - a bizonytalan szavazók kiszűrésével számolva - jelenleg 51 százaléknyian voksolnának a brit unió fenntartására, 49 százaléknyian Skócia elszakadására.

A The Guardian "Hajszálon függ a (brit) unió sorsa" főcímmel közölte az ICM eredményeit. A YouGov, a legnagyobb brit közvélemény-kutató csoport egy nappal korábban ismertetett legfrissebb vizsgálata alapján ugyanakkor a függetlenségellenes erők támogatottsága - szintén a bizonytalanok kiszűrésével számolva - jelenleg 52 százalék, 3 százalékponttal több, mint a cég eggyel korábbi felmérésében. A függetlenségre e közvélemény-kutatás szerint most 48 százalék voksolna, 3 százalékponttal kevesebb, mint legutóbb.

A YouGov volt az a brit közvélemény-kutató cég, amelynek világszerte komoly feltűnést keltő előző vizsgálata még a Skócia elszakadását pártolók többségét jelezte, első ízben a függetlenségi népszavazás kampányának kezdete óta.

A kampány célegyenesében több olyan figyelmeztetés is elhangzott, amely a skót függetlenség potenciálisan súlyos pénzügyi-gazdasági következményeit vázolta fel. A legnagyobb feltűnést a Deutsche Bank főközgazdásza, David Folkerts-Landau által összeállított elemzés keltette. Folkerts-Landau szerint Skócia elszakadása az Egyesült Királyságtól - és a jelenlegi brit fontuniótól - hozzávetőleg olyan léptékű történelmi hiba lenne, mint amelyet Winston Churchill későbbi brit miniszterelnök követett el pénzügyminiszterként 1925-ben az aranystandard visszaállításával, mesterségesen túlértékelt pozícióba kényszerítve a fontot.

A Deutsche Bank vezető szakértője szerint hasonló horderejű hiba volt az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve részéről, hogy nem látta el megfelelő mennyiségű likviditással az amerikai bankrendszert az 1930-as évek pénzügyi válságának előestéjén. David Folkerts-Landau szerint ezek a döntések hosszú évekig elhúzódó gazdasági depressziót eredményeztek és elkerülhetők lettek volna.

A Deutsche Bank főközgazdásza mindezek alapján "egyszerűen felfoghatatlannak" nevezte, hogy "a skótokban egyáltalán felmerül" a sikeres gazdasági-politikai unió felmondása az EU öt vezető gazdaságának egyikével.

A UBS bankcsoport londoni elemzőstábjának új becslése szerint a skót hazai össztermék (GDP) reálértéken 4-5 százalékkal zuhanhatna Skócia függetlenné válása esetén, mivel a skót bankrendszer fele valószínűleg áttelepülne Londonba.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?