Jacenyuk: Putyin helyreállítaná a Szovjetuniót

Vlagyimir Putyin orosz elnök célja lerombolni Ukrajnát mint független államot, és helyreállítani a Szovjetuniót - jelentette ki szombaton egy kijevi nemzetközi konferencián Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök.

Az ukrán kormányfő dicsérte azokat a gazdasági szankciókat, amelyet az Európai Unió és az Egyesült Államok újabban vezetett be Oroszország ellen, és kijelentette, hogy ezek a büntetőintézkedések súlyosan fenyegetik az orosz gazdaságot.

"Hiába van tűzszünet, még mindig háborúban állunk, és ebben a fő agresszor az Oroszországi Föderáció. Putyin egy újabb megszilárdult konfliktust akar. Célja egész Ukrajna bekebelezése. Oroszország veszélyezteti a világrendet és egész Európa biztonságát" - jelentette ki Jacenyuk a konferencián, amelyen európai parlamenti képviselők és üzletemberek is részt vesznek.

A válság, az ország keleti felében júliusban zajló harcok nagy károkat okoztak a gazdaságnak, számos gyárban és üzemben állt a termelés. Az ukrán statisztikai hivatal adatai szerint csak júliusban 12,1 százalékkal volt kisebb az ipari termelés, mint egy évvel korábban, ezen belül a feldolgozóipari termelés 7,9 százalékkal esett. Júniusban az éves szintű ipari termeléscsökkenés jóval szerényebb, 5 százalék volt.

A legnagyobb visszaesés Donyeck megyében volt júliusban. Ott az ipari termelés 14,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A második helyen Kijev állt az ipari termelés 13,4 százalékos csökkenésével.

Kimaradt?