Bemutatta csapatát Jean-Claude Juncker

Bemutatta csapatát szerda délben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválaszott elnöke. Románia képviselője, Corina Crețu a korábban már kiszivárogtatott hírek szerint a regionális politikáért felel majd az uniós döntéshozó testületben. 

Navracsics Tibor az oktatással, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozik majd. A francia Pierre Moscovici lett a gazdasági és pénzügyi biztosi poszt várományosa, aki a vámügyeket is felügyeli majd, a brit Jonathan Hill a pénzügyi szolgáltatásokért, a német Günther Öttinger a digitális gazdaságért felel majd biztosi tisztségében Juncker javaslata szerint.

Jean-Claude Juncker ismertette az új bizottság szerkezetét. Mint mondta, hét helyettese lesz, ez újdonság. Ezek egyike Federiva Mogherini, a külügyi főképviselő (Catherine Ashton utódja). Köztük van a holland volt külügyminiszter, Frans Timmermans, aki Juncker jobbkezeként fog dolgozni a reformokért, az intézményközi kapcsolatokért, a jogállamért és az alapvető jogok fenntartásáért. 

Kristalina Georgieva a költségvetésért és az emberi erőforrásokért, a szlovén Alenka Bratusek az energiaunióért, a lett Andrus Ansip a digitális egységes piacért, az észt Valdis Dombrovskis az euróért és a szociális párbeszédért, a finn Jyrki Katainen pedig a növekedésért, versenyképességért és foglalkoztatásért fog felelni. Juncker bizottságában ez a hét terület kapott prioritást, ezért ezekért a területekért felel a hét alelnök.

Egy újságíró arra kérdezett rá, hogy az „első számú" alelnöknek nevezett holland Frans Timmermansnak milyen különleges jogosítványai lesznek, illetve hogy ez hol van lefektetve. Juncker kifejtette, az alelnökök ugyanúgy az elnöki hivatallal fognak dolgozni.

Juncker a múlt hét folyamán mind a 27 biztosjelölttel személyes beszélgetést folytatott brüsszeli irodájában annak érdekében, hogy meggyőződjön arról, hogy a jelöltek megfelelnek az uniós szerződésben rögzített követelményeknek. A szerződés szerint ugyanis az Európai Bizottság tagjait általános alkalmasságuk és európai elkötelezettségük alapján, olyan személyek közül kell kiválasztani, akiknek függetlenségéhez nem férhet kétség. 

Juncker a múlt héten küldte meg a tagállamok képviselőit tömörítő tanácsnak a biztosjelöltek neveit jóváhagyásra, amely még aznap el is fogadta a 27-ek listáját.

A feladatok, tárcák szerdai kihirdetését követően a kijelölt biztosokat az Európai Parlament illetékes szakbizottságai hallgatják meg, majd az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén kell szavazzon arról, hogy támogatja-e a testület egészét. Ha az EP többsége támogatja a Juncker-bizottságot, a tanács formálisan is kinevezi a testületet, amely ezt követően hivatalba is léphet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?