Juncker szerda délben ismerteti a bizottság összetételét

Szerdán délben jelenti be Jean-Claude Juncker, hogy kinek milyen feladatot szán az általa vezetett Európai Bizottságban. 

A bizottság tagjai közül egyelőre mindössze két ember feladata ismert; Juncker az Európai Parlament döntése értelmében a testület elnöke lesz, míg Federica Mogheriniolasz külügyminisztert az Európai Tanács az EU következő külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjévé nevezte ki, így pedig egyúttal a bizottság egyik alelnöke is lesz. 

Jean-Claude Junckert július közepén választotta meg az Európai Bizottság következő elnökének az Európai Parlament az Európai Unió állam- illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács jelölése alapján. Ezt követően Juncker az uniós tagállamok kormányaihoz fordult, akiknek legalább egy-egy jelöltet kellett javasolniuk a majdani brüsszeli bizottságba. 

Romániát Corina Crețu fogja képviselni az uniós végrehajtó testületben. Valeriu Zgonea, a képviselőház elnöke azt is tudni véli, hogy a román szociáldemokrata politikusnő a regionális politikákért felelő biztos lesz. „Gratulálok Corina Creţunak, aki a regionális politikákért felelő biztos lesz az Európai Bizottságban. Ez a tisztség a testület egyik legfontosabb posztja, és az a tény, hogy Románia kapta meg, azt jelzi, hogy EU-szinten értékelik országunkat" - áll Zgonea Facebook-bejegyzésében. 

Juncker a múlt hét folyamán mind a 27 biztosjelölttel személyes beszélgetést folytatott brüsszeli irodájában annak érdekében, hogy meggyőződjön arról, hogy a jelöltek megfelelnek az uniós szerződésben rögzített követelményeknek. A szerződés szerint ugyanis az Európai Bizottság tagjait általános alkalmasságuk és európai elkötelezettségük alapján, olyan személyek közül kell kiválasztani, akiknek függetlenségéhez nem férhet kétség. 

Juncker a múlt héten küldte meg a tagállamok képviselőit tömörítő tanácsnak a biztosjelöltek neveit jóváhagyásra, amely még aznap el is fogadta a 27-ek listáját. A feladatok, tárcák szerdai kihirdetését követően a kijelölt biztosokat az Európai Parlament illetékes szakbizottságai hallgatják meg, majd az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén kell szavazzon arról, hogy támogatja-e a testület egészét. Ha az EP többsége támogatja a Juncker-bizottságot, a tanács formálisan is kinevezi a testületet, amely ezt követően hivatalba is léphet. 

Kimaradt?