Szeptember végén kezdődik az EP-ben a biztosjelöltek meghallgatása

Az eredeti tervekhez képest egy héttel később, szeptember 29-én kezdődik az uniós biztosjelöltek európai parlamenti (EP-) szakbizottsági meghallgatásának a sorozata - idézték kedden brüsszeli médiabeszámolók Herbert Reul német néppárti EP-képviselőt, a CDU/CSU EP-delegációjának vezetőjét. Eszerint a meghallgatások október 9-ig tartanak majd. 

Reul azt is elmondta, hogy a Jean-Claude Juncker volt luxemburgi miniszterelnök vezette brüsszeli bizottságban - amelyben a további 27 EU-tagország mindegyikének egy-egy biztosa lesz - heten alelnöki tisztséget fognak betölteni. Az EP-parlamenti meghallgatásokat az "egyszerű" biztosjelöltekkel kezdik, és utána térnek át az alelnökjelöltekre.

Romániát Corina Crețu fogja képviselni az uniós végrehajtó testületben. Valeriu Zgonea, a képviselőház elnöke azt is tudni véli, hogy a román szociáldemokrata politikusnő a regionális politikákért felelő biztos lesz. „Gratulálok Corina Creţunak, aki a regionális politikákért felelő biztos lesz az Európai Bizottságban. Ez a tisztség a testület egyik legfontosabb posztja, és az a tény, hogy Románia kapta meg, azt jelzi, hogy EU-szinten értékelik országunkat" - áll Zgonea Facebook-bejegyzésében.

Kimaradt?