Porosenko fegyverszünetről beszél, Putyin cáfol

Az ukrán elnöki hivatal tájékoztatója szerint a tartós fegyvernyugvásról állapodott meg szerdán az ukrán és az orosz államfő telefonbeszélgetésük alkalmával. Moszkva cáfol.

"A megbeszélés eredménye az állandó fegyvernyugvásról szóló megállapodás volt a Donyec-medencében. Kölcsönös egyetértés volt azoknak a lépéseknek a megtételéről, amelyek hozzájárulnak a béke megteremtéséhez" - áll az orosz elnöki hivatal szűkszavú, mindössze hárommondatos közleményében.

Előzőleg az orosz elnöki hivatal is tájékoztatott közleményében a két államfő telefonbeszélgetéséről, de nem volt szó benne arról, hogy Putyin és Porosenko megállapodott volna a tartós fegyvernyugvásban.

Később az orosz fél cáfolta is a tűzszünet tényét: elsőre is furcsa volt, hogy Oroszország hogyan köthet tűzszünetet, ha hivatalosan nem is ők lövöldöznek, aztán ezt megerősítette Putyin szóvivője is: bár beszéltek tűzszünetről, Oroszország nem tud ilyesmiről megállapodni, mivel nem részese a konfliktusnak - mondta.

Moszkva: a felkelőkről beszéltek

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csak annyit közölt: "az államfők arról cseréltek véleményt, mit kell elsősorban tenni annak érdekében, hogy mielőbb megszűnjön a vérontás" Délkelet-Ukrajnában. Később a Kreml befolyásos tisztviselője a mongol fővárosban az ukrán elnöki sajtószolgálat közleményére reagálva hangsúlyozta, hogy a szerdai "telefonbeszélgetés során Putyin és Porosenko "az ukrán katonai egységek és a délkelet-ukrajnai felkelők közötti" mielőbbi tűzszünethez vezető lépésekben értettek egyet.

Moszkva sokszor hangoztatta már, hogy Oroszország nem résztvevője az ukrajnai konfliktusnak, mert az belpolitikai probléma, és ezért nem vele kell megállapodni a válság rendezéséről, így a tűzszünetről sem. A Kreml ugyanakkor kiáll a donyecki és luhanszki szakadárok követelései mellett.

Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán államfő egy hete - Porosenko hivatalba lépése óta először - Minszkben folytattak egymással négyszemközti tárgyalást. Akkor megegyeztek az ukrán válság megoldását célzó konzultációk folytatásában.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?