Kiszabadult a börtönből Popeye, a bérgyilkos

Huszonkét év után kiszabadult a börtönből Pablo Escobar néhai kolumbiai drogbáró leghírhedtebb bérgyilkosa, aki saját bevallása szerint legalább 300 embert ölt meg és további 3 ezer gyilkosságra adott utasítást – jelentették szerdán hivatalos források.

Jhon Jairo Velásquez helyi idő szerint kedd este hagyhatta el a Kolumbia középső részén található Cómbita börtönt, a dél-amerikai ország legszigorúbb fegyházát. Egy bíró múlt pénteken döntött az 52 éves férfi feltételes szabadlábra helyezéséről 9 millió kolumbiai peso óvadék ellenében. A büntetés enyhítését azzal indokolták, hogy a férfi együttműködött az igazságszolgáltatással, illetve már letöltette büntetésének háromötödét – jelentette az RCN kolumbiai rádióadó.

A Popeye alvilági néven ismert bűnöző a kormány és a rivális maffiák ellen harcoló – az 1993-ban a hatóságok által megölt Pablo Escobar vezette – Medellín kartellben a bérgyilkosok irányítójaként tevékenykedett. Velásquez még 18 éves kora előtt csatlakozott a kolumbiai bűnszervezethez. A számlájára írt gyilkosságok többségét az 1980-as, 1990-es években követte el. 1989 végén például részt vett egy repülőgép elleni merénylet megszervezésében 110 ember halálát okozva. Szerepe volt Luis Carlos Galan liberális kolumbiai elnökjelölt meggyilkolásában is, és egyedül ezért a tettéért ítélték el, 30 év börtönt kiszabva rá. Tanúvallomása alapján marasztalták el egyébként Alberto Santofimio egykori kolumbiai igazságügy-minisztert, aki a Galan elleni merényletben felbujtóként működött közre. Velásquez lelkén szárad számos bíró, újságíró és rendőr halála is, az áldozatok valamennyien Escobar bűnözői birodalma és a Medellín ellen küzdöttek. A férfi saját kezével végzett feleségével is.

Velásquez tavaly egy magazinnak adott interjúban azt mondta: ha kikerül a börtönből, a fiataloknak szeretne előadásokat tartani azért, hogy lehetőleg ne kövessék el ugyanazt a hibát, mint ő akkor, amikor a drogmaffia szolgálatába állt, és így az egyik legszörnyűbb gyilkos lett. A férfi börtönévei alatt számos egyetemi diplomát szerzett. Bár tetteit saját bevallása szerint megbánta, továbbra is csodálja egykori főnökét. „Ha Pablo Escobar újraszületne, gondolkodás nélkül mellé szegődnék” – mondta tavaly az El Tiempo című napilapnak.

A volt bérgyilkosfőnök korábban arról beszélt: 80 százalék esélye van arra, hogy szabadlábra kerülése után korábbi riválisai végeznek vele, ezért elképzelhető, hogy külföldre költözik.

 

Kimaradt?