Családját vádolta lefejezése előtt az amerikai újságíró

Egy másfél éve elrabolt amerikai újságíróit fejezett le az Iszlám Állam, hogy így álljon bosszút, amiért Amerika légitámadásokkal segíti az iszlám fundamentalista szervezet ellen harcoló iraki és kurd erőket. James Foley a videón Amerikát vádolja.

Az Iszlám Állam (IS) szélsőséges szunnita szervezet kedd este felrakott egy videót több videómegosztóra is, amelyen állítólag James Foley két éve eltűnt amerikai újságíró lefejezését mutatják meg. A sokkoló képeket és a videóra vezető linket a Twitter ugyan eltüntette az IS Twitter-csatornájáról az erőszakos tartalmak megosztásáról szóló szabályok megszegése miatt, de sok honlapon most is elérhető.

Az Üzenet Amerikának című felvétel hitelességét egyelőre lehetetlen ellenőrizni, az biztos, hogy a leborotvált fejű, a videón egy fennsíkon térdelő, narancssárga rabruhában lévő férfi azt állítja magáról, hogy ő  James Foley amerikai haditudósító, és azt mondja, hogy az igazi gyilkosai azok az amerikaiak, akik légitámadást intézték az IS állásai ellen Irakban. 

A férfi ezután elköszön a családjától, többek közt arra kéri testvérét, Johnt, aki az amerikai légierőnél szolgál, hogy gondolja meg, hogy bombázza-e Irakot, hiszen az IS elleni csapás miatt kell átélnie ezt a tragédiát most. A férfi ezután  higgadtan azt mondja, hogy bárcsak több ideje lenne, és szabad lehetne, hogy újra lássa a családját. De, mondja, ez a lehetőség elmúlt, és bárcsak ne amerikai lenne.

Megmutatták Foley holttestét

A vélhetően begyakoroltatott búcsúbeszéd után a Foley mellett álló fekete csuklyás férfi pár percig egy késsel hadonászva fenyegeti Amerikát, majd a férfi nyakához szorítja a kést. A felvételen a lefejezést nem lehet látni, de megmutatják Foley holttestét, a fejét, amit a hátára helyeztek gyilkosai. 

A 39 éves James Foley amerikai haditudósítót, aki egyes források szerint az AFP francia hírügynökség munkatársa volt, más források szerint már szabadúszóként dolgozott, és főként a Global Post alkalmazta, tavalyelőtt novemberben rabolták el Szíria északi részén, miközben éppen el akarta hagyni az országot. Egy tanú szerint egy rendszám nélküli autóba tuszkolták be fegyveresek, akikről nem lehetett megmondani, hogy iszlám radikálisok, vagy kormánykatonák, esetleg egyszerűen a váltságdíjra hajtó emberrablók. 

 

Kimaradt?