Török parlamenti felhatalmazás a külföldi hadműveletekre

A török parlament csütörtökön felhatalmazta a kormányt, hogy szükség esetén az ország határain kívül is vesse be az állam fegyveres erejét. Szíria közben bocsánatot kért.

A parlament azt követően döntött így, hogy szerdán egy török települést ért szíriai tüzérségi támadásban öt ember életét vesztette, aminek következtében az ankarai kormány a parlament jóváhagyását kérte a hadsereg külföldi bevetéséhez. A kormány a parlamentnek küldött átiratában arra hivatkozott, hogy a szíriai hadsereg török területek elleni "támadó akciója" komoly nemzetbiztonsági fenyegetést jelent.

A felhatalmazás egy évre érvényes, és lehetőséget teremt a kormánynak, hogy harci gépekkel vagy csapatokkal támadjon szíriai célpontokat. A határozatot a török parlament zárt ülésén 320 képviselő 129 ellenében szavazta meg - jelentette a török televízió. {loadposition OTP}

Szíria nem sokkal később bocsánatot kért Törökországtól az öt ember halálát okozó tüzérségi támadás miatt, ígéretet téve arra, hogy hasonló incidensek nem fordulnak elő többé. Erről Ankarában Besir Atalay török miniszterelnök-helyettes adott tájékoztatást a parlamenti döntést követően.

Az incidens következtében ugyanakkor csütörtökön gyengültek az árfolyamok a török értékpapírpiacokon. A török líra dollárhoz viszonyított árfolyama például csütörtök délre a legalacsonyabb szintre esett szeptember közepe óta.

Kimaradt?