Könnygázt és gumilövedékeket is be kellett vetni St. Louisban

Könnygázt és gumilövedékeket vetett be a rohamrendőrség helyi idő szerint vasárnap éjszaka a tüntetők ellen a Missouri állambeli St. Louis város Ferguson nevű peremkerületében, ahol egy héttel ezelőtt zavargások robbantak ki amiatt, hogy egy fehér rendőr lelőtt egy fegyvertelen fekete bőrű tinédzsert.

Egy helyi rendőrparancsnok szerint a rendőrök azután alkalmaztak ilyen eszközöket a több száz fős tiltakozó tömeg ellen, hogy gyújtópalackokkal kezdték dobálni őket néhány órával az éjfélkor kezdődő kijárási tilalom kezdete előtt. Missouri állam kormányzója még szombaton rendkívüli állapotot hirdetett és éjszakai kijárási tilalmat vezetett be, hogy megfékezze azokat a zavargásokat, amelyeket a fekete bőrű tinédzser lelövése váltott ki.

Mint ismert, a 18 éves Micheal Brownt múlt hétvégén lőtte le egy rendőr. Hamar kiderült, hogy a tinédzser fegyvertelen volt, mikor halálos lövés érte. Fergusonban ezután zavargások kezdődtek.

A fegyverhasználat a hivatalos verzió szerint dulakodás közben történt: Brown állítólag el akarta venni a rendőr fegyverét, ezért került sor a lövöldözésre. Egy szemtanú ugyanakkor arról számolt be, hogy dulakodást nem látott, azt viszont igen, hogy Brown feltartotta a kezét, mielőtt a fehér bőrű rendőr többször rálőtt. 

Kimaradt?