Tíz ukrán városba vitt csaknem száz tonna segélyt a Vöröskereszt

Csaknem száz tonna ukrán humanitárius segélyt osztott szét a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága tíz kelet-ukrajnai városban – tudta meg az MTI vasárnap este a genfi székhelyű szervezettől.

Az ukrajnai vöröskereszt közreműködésével két nap alatt osztották szét az ukrán konvojjal továbbított segélyeket. Élelmiszert vittek több mint húszezer embernek egyebek mellett a Luhanszk megyei Sztarobilszk, Liszicsanszk és Szeverodonyeck városokban.

Az orosz média ehhez hozzátette, hogy Oroszország öt nappal ezelőtt kétezer tonnányi élelmiszert, orvosságot és háztartási cikket továbbított Ukrajnába, körülbelül 270 kamionnal. A teherautók az ukrán határnál vesztegelnek, és egyelőre nem kezdődött meg a szállítmányok vámvizsgálata sem, bár az orosz és az ukrán határőrök illetve vámőrök állítólag megállapodtak már az orosz segélykonvoj egy részének átvizsgálásáról.

Két nappal az orosz konvoj elindítása után Kijevben is bejelentették, hogy segélyt küldenek az ország keleti részébe. Az ukrán hatóságok szerint Kijevből, Harkovból és Dnyipropetrovszkból 75 teherautó indult útnak, körülbelül 800 tonnányi segélyszállítmánnyal.

Kimaradt?