Harcok dúlnak Luhanszknál és Donyecknél, sok az áldozat

Lemondott a donyecki lázadók katonai parancsnoka, bár azt a szeparatisták cáfolták, hogy a Sztrelkov néven ismert férfi megsebesült volna. Közben Donyeckben és Luhanszkban is egyre több a civil áldozata az ukrán hadsereg és az oroszbarát felkelők közötti harcoknak.

Most először rakétatalálat érte az oroszbarát lázadók kezén lévő Donyeck központját. A támadásban legalább egy ember életét vesztette. Súlyos károk keletkeztek a lakóházakban is. „Ott van a konyhánk. Ha ott lettem volna, semmi nem maradt volna belőlem, mert a plafon lezuhant” – mondta egy donyecki asszony.

A kelet-ukrajnai város visszafoglalásáért egyre intenzívebb harcot vívnak az ukrán kormányerők és a szeparatisták, csakúgy, mint Luhanszkban. Egy nap alatt legalább 22 civil vesztette életét a harcokban.

Közben az ukrán határtól 40 km-re megállt a több mint 260 kamionból álló orosz segélyszállítmány. Úgy tudni, egy olyan határátkelő felé venné az útját, amelyet a lázadók tartanak ellenőrzésük alatt. Az ukrán kormány attól tart, hogy a konvojt az oroszok ürügyként használhatják fel egy esetleges katonai beavatkozásra.

Az orosz elnök mindenesetre némileg békülékeny hangot ütött meg. Vlagyimir Putyin a nemrég annektált Krímben azt mondta: Oroszország kiáll az érdekei mellett, de nem akar mindenáron konfrontálódni a külvilággal.

Közben a kijevi parlamentben elszabadultak az indulatok. A populista Radikális Párt vezetőjét egy képviselőtársa némi dulakodást és több pofont követően kiütötte, amikor szóváltásba keveredtek a parlament folyosóján.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?